Toto krémové rajčatové rizoto nabízí všechny chutě oblíbeného salátu caprese. Čerstvá rajčata, bazalku a rozpuštěnou mozzarellu, která se spojuje se smetanovým rizotem, vše dochucené chutným balsamicem. Díky karamelizované cibulce má jemnou sladkou chuť. Ale nejlepší částí tohoto jídla, které se nedá odolat, jsou malé kuličky mozzarelly, které se trochu rozpustí, když je vmícháš do horkého rizota. Když do něj ponoříš vidličku, zažiješ nejúžasnější akci „tahání sýra“.
Jak na to?
1
Vývar jemně zahřejeme a dáme ho vedle pánve na rizoto.
2
Na větší pánvi zahřejeme olivový olej. Přidáme cibuli nakrájenou na malé kostky a chvilku opékáme. K cibulce přidáme lžíci cukru a opékáme, dokud cibulka nezkaramelizuje.
3
Přidáme rýži, rajčátka i se šťávou a protlak. Promícháme a začneme po kouscích přidávat vývar.
4
Vaříme za častého míchání, dokud se vývar nevstřebá. Potom přidáváme další naběračku nebo dvě a tento postup opakujeme, dokud rýže nezměkne, asi 20-25 minut.
5
Odstavíme a přidáme bazalku, mozzarellu a parmezán. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Podle potřeby pokapeme balsamicem.
Tip: Rizoto můžeme podávat i s nakrájenými cherry rajčátky.
Výživové hodnoty na 1 porci:
542 kcal
2280 kJ
T:
16 g
B:
18 g
S:
80 g
V:
3 g
Dobrou chuť :-)!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz