Rizoto patří mezi moje oblíbená jídla, protože poskytuje tvořivý prostor pro pestré kombinace. Červenou řepu jsem do rizota ještě nepoužila, proto je na čase to změnit. Zbožňuju červenou řepu. Její chuť, vůni a hlavně barvu. Myslím si, že téměř každého u barvy červená hned napadnou dvě věci. Krev a řepa. Červená je barvou silných pozitivních i negativních emocí, energie a života. Probouzí životní energii a přitahuje blaho a úspěch. Podněcuje vášnivost, vůli a působí proti únavě. Povzbuzuje krevní oběh, dodává chuť k jídlu, má příznivé účinky při léčbě revmatických problémů, depresí a chudokrevnosti. Podobně je to i u řepy, také ona pozitivně ovlivňuje náš organizmus. Reguluje a pročisťuje srdce a krevní oběh, předchází zácpě, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Obsahuje významné množství látek s protirakovinovými účinky. Je výživná, posiluje organizmus a pomáhá při léčbě chřipky a prochladnutí. Má málo kalorií, urychluje metabolizmus a pomáhá při vstřebávání potravy.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 200 °C.
2
Řepu nakrájíme na malé kostky, dáme do misky, kde ji osolíme, okořeníme (pepř, sušený česnek), přidáme olivový olej a promícháme.
3
Vysypeme na plech, který jsme před tím vyložili papírem na pečení.
4
Pečeme přibližně 20-30 minut nebo dokud řepa není měkká.
5
Hotovou řepu rozmixujeme na kaši (aby se vytvořila krémová kaše, můžeme přidat trošku vývaru).
6
Na první polovině másla dozlatova opečeme nadrobno nakrájenou cibulku, přilejeme víno a 5 minut restujeme.
7
Přidáme kuřecí maso nakrájené na malé kostky a na prudkém ohni opékáme 5 minut.
8
Jemně osolíme a okořeníme oreganem. K masu přisypeme rýži, kterou také 5 minut za stálého míchání opékáme.
9
K rýži přidáme mraženou zeleninu a přilejeme část horkého vývaru tak, aby jím byla rýže přikrytá. Průběžně mícháme.
10
Když se vývar odpaří, přiléváme ho vždy po naběračkách. Opakujeme, dokud není rýže měkká (cca 20-30 minut). Průběžně mícháme.
11
Když je rýže hotová, přidáme kaši z řepy, nastrouhaný parmezán, zakysanou smetanu, promícháme a ještě chvilku povaříme.
12
Potom přidáme zbylé máslo a opět promícháme. Pokud je potřeba, tak osolíme a opepříme.
13
Hotové rizoto podáváme s balkánským sýrem, který si nadrobíme nahoru.
TIP: Namísto balkánského sýra můžeme použít kozí nebo ovčí sýr. Čisté řepové rizoto bez masa a zeleniny můžeme použít jako přílohu k jiným druhům masa.
Výživové hodnoty na 1 porci:
696 kcal
2925 kJ
T:
31 g
B:
41 g
S:
58 g
V:
3 g
Přeju ti dobrou chuť! :-)
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz