Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Chystáš víkendovou grilovačku? Meruňková omáčka je k masu ta pravá příloha!

15 min
4 porce
meruňková omáčka

Potřebujeme: 

  • 1 lžíci kvalitního másla (příp. kokosového oleje)
  • 1 pórek (příp. cibuli/šalotku)
  • 5 meruněk
  • šťávu z 1 pomeranče nebo 1 citronu
  • 1 dl vody
  • 1 lžíci kečupu
  • ½ lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce domácího medu
  • ½ lžičky kari koření
  • špetku mletého pepře
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku červené papriky
  • mořskou/himalájskou sůl
meruňková omáčka

Letní sezóna u nás začíná oprášením grilu a vůní grilovaného masa. Posezení s rodinkou v příjemném oparu vůní a letní atmosféry je k nezaplacení. Starosti, stresy a problémy jsou jedním tahem vyřešené a vyhlazené, když si člověk uvědomí, kolik krásy, hojnosti a lásky má kolem sebe. Léto nás nabádá užívat si jeho darů, aby bylo v zimě na co vzpomínat. Zahradní obchůdek už otevřel pár stánků, ze kterých jsem si dnes vybrala meruňky, a rozhodla jsem se je zkombinovat s masem.

Jak na to?

1

Na másle dozlatova osmažíme cibulku, přidáme k ní nakrájené meruňky, pomerančovou šťávu a trošku vody.

2

Chvilku podusíme, dokud meruňky nezměknou.

3

Ponorným mixérem směs rozmixujeme dohladka a přidáme do ní kečup, hořčici, med, koření a sůl.

4

Omáčku ještě 5 minut povaříme a můžeme podávat ke grilovaným dobrotám.

TIP: Omáčka je hustá, sladko-kyselá a má všestranné využití. Po vychladnutí můžeme omáčku použít jako marinádu na maso nebo jako dip na salát nebo místo kečupu či hořčice ke grilované klobásce nebo zelenině.

meruňková omáčka k masu
merunkova omacka
rychlá omáčka k masu

Přeju hodně tvořivých zážitků s touto lahodnou letní omáčkou. 😉

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.