Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Co bys měla o celiakii vědět?

celiakie

Určitě ses už setkala s pojmy jako celiakie, celiatik, bezlepkové jídlo, gluten free apod. Ale víš, co to přesně znamená? Jakých jídel se vyvarovat a které jsou naopak vhodné? Co se může stát, když se celiakie neléčí? Shrnuli jsme pro tebe všechny důležité informace, které je dobré vědět i v případě, že celiakii ty sama nemáš. Nikdy nevíš, kdy se ti tyto informace hodí. Možná budeš umět upéct bezlepkový koláč pro kolegy do práce nebo překvapit návštěvu.

Co je celiakie?

Celiakie představuje nesnášenlivost imunitního systému vůči lepkové bílkovině glutenu, který se nachází v mnoha druzích obilí, jako je pšenice, žito, ječmen, špalda nebo oves. Celiatici nesmí jíst žádné výrobky obsahující obilniny s lepkem. Pokud dochází k nedodržování bezlepkové diety, dochází k chronickému zánětu a atrofii klků tenkého střeva.

Sliznice tenkého střeva je vystlaná klky a malými výstupky, tzv. mikroklky, které zvětšují povrch a zajišťují vstřebávání živin. Osoby postižené celiakií mají téměř vyhlazené klky a mikroklky střeva, přičemž dochází k poškození sliznice tenkého střeva. V důsledku toho vstřebává organismus méně nebo žádné živiny jako bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerální látky.

celiakie
 

Co je to gluten?

Celiakie je vážná autoimunitní porucha, která se může vyskytnout u geneticky predisponovaných lidí, kdy požíváním glutenu dojde k poškození tenkého střeva. Gluten je všeobecný název pro bílkoviny nacházející se v pšenici, žitu, ječmenu a jiných.

Gluten pomáhá pokrmům udržovat svůj tvar, působí jako lepidlo, které drží jídlo pohromadě. Gluten můžeme najít v mnoha typech potravin, dokonce i v těch, u kterých bychom to nečekali.

bílkovina
 

Jak se léčí celiakie?

Jedinou léčbou celiakie je celoživotní dodržování přísné bezlepkové diety. Lidé, kteří žijí bezlepkovým životem, se musí vyhýbat jídlům s glutenem.

Čemu se vyhnout?

Pokud má člověk celiakii, musí se rozloučit s mnoha potravinami, včetně jídel, která byl naučený pravidelně konzumovat. Mezi ně patří zejména těstoviny, ovesné vločky, pečivu, suchary, salámy, šunky, kupované sladkosti (oplatky, sušenky, piškoty, práškové pudingy a jiné), slané krekry, chipsy, ale i řízek obalovaný ve strouhance, maminčinu krupicovou kaši s grankem, babiččiny buchty, domácí koláč s drobenkou nebo jídla z lístkového těsta.

V novém jídelníčku pro celiatiky se už neobjeví ani výrobky a jídla z pšeničné, špaldové, žitné nebo grahamové mouky nebo pečivo vyráběné z chmelu.

jidelnicek
 

Co přidat do stravy?

Každý začátek bezlepkové diety vypadá ze začátku beznadějně, protože se nám zdá, že jsme z našeho jídelníčku vyloučili téměř všechno, co jsme dosud jedli. Zkusme to brát z té světlé stránky. Máme aspoň skvělou příležitost objevit nové potraviny a ingredience, ze kterých si budeme umět vykouzlit nejen zdravá, ale i chutná jídla 100% vhodné pro celiatiky.

Bezlepkový jídelníček by měl obsahovat vedle zeleniny a ovoce i ryby a maso z kvalitních chovů. Doporučuju zařadit jednou týdně hovězí maso, které je bohaté na železo, které je vhodné v boji proti anémii.

Nezapomínejme ani na mléčné nebo acidofilní výrobky, díky nimž do těla dostaneme probiotika pro zlepšení střevní mikroflóry. Povolené jsou brambory, rýže, luštěniny i ořechy. Vřele doporučuju zařadit i (možná zatím neznámé potraviny jako) quinou, sóju, pohanku, jáhly, červenou čočku, cizrnu a chia semínka. Bezlepkové koláče, zákusky nebo pečivo si zase můžeme připravit z kukuřičné, pohankové, rýžové, makové nebo ořechové mouky.

polévka pro celiatiky
 

K čemu může vést nediagnostikovaná nebo neléčená celiakie?

Celiakie se může vyvinout v libovolném věku poté, co lidé začnou jíst potraviny nebo léky, které obsahují lepek. Neléčená celiakie může vést k vážným onemocněním:

  • anémii z nedostatku železa,
  • brzkému nástupu osteoporózy nebo osteopenie,
  • neplodnosti a potratu,
  • nesnášenlivosti laktózy,
  • nedostatku vitamínů a minerálů,
  • poruchám centrálního a periferního nervového systému,
  • pankreatické nedostatečnosti,
  • střevním lymfomům a jiným rakovinám gastrointestinálního traktu (zhoubným nádorům),
  • poruchám žlučníku,
  • neurologickým projevům včetně ataxie, epileptických záchvatů, demence, migrény, neuropatie, myopatie a multifokální leukoencefalopatie,
  • dalším autoimunitním poruchám.
bez lepku
 

Nálepky pro celiatiky

V srpnu 2013 vydal americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) novou „bezglutenovou“ definici za účelem označování potravin vhodných pro celiatiky. Každý výrobek, který obsahuje méně než 20 částí na milion ppm lepku, může být označen následujícím štítkem:

  • bezlepkový,
  • bez glutenu,
  • bez lepku
  • žádný lepek.

Ti, kteří můžou tolerovat stopy lepku, můžou konzumovat výrobky na základě obilnin, ve kterých byl odstraněn gluten, ale musí vědět, jaká úroveň konzumace glutenu je pro ně tolerantní. Tento systém označování může lidem trpícím celiakií přece jen o něco ulehčit bezlepkový život.

celiatik

2. 5. jsme odstartovali letošní výzvu do plavek, která bude kromě cvičení plná užitečných rad o stravování a výživě.

Přidej se k nám a pojď si splnit sen o zdravém a spokojeném JÁ:

vyzva do plavek 2023
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem zakladatelkou online ženského magazínu „Ženuškáreň“, jehož prostřednictvím nabízím inspiraci a motivaci, jak žít lépe, zdravěji a kvalitněji. Napsala jsem knihu pro ženy „Tvoje kniha do kabelky“. Spolupodílela jsem se i na tvorbě bestsellerů „Z fitka do kuchyne“, „Fitness diár“, „Fitness kalendár“. Žít zdravě pro mě znamená přijmout sama sebe se všemi nedokonalostmi, najít rovnováhu a být šťastná.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.