Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Čočkovo-pórková polévka s česnekem a citronem

45 min
6 porcí
čočkovo-pórková polévka

Potřebujeme: 

  • 200 g hnědé čočky
  • 1 menší cibuli
  • 1 pórek
  • 3 větší brambory
  • 50 g kvalitního másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • cca 2,5 l horké vody
  • mletý pepř
  • petrželovou nať
  • šťávu z 1 citronu
  • 3 lžičky domácího medu
  • mořskou/himalájskou sůl
čočkovo-pórková polévka

Rychlá, jednoduchá a sytá polévka, která je dochucená citronem, troškou medu a česnekem. Můžeme ji podávat s domácími krutony nebo opečeným pečivem. Bude tak plnohodnotným jídlem, které vás zasytí.

Jak na to?

1

Čočku pořádně propláchneme a necháme asi ½ hodiny namočenou ve vodě.

2

Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno, pórek na tenká kolečka a brambory na malé kostky.

3

Na másle a olivovém oleji osmažíme dosklovita cibuli, přidáme pórek a nakonec 3 nastrouhané stroužky česneku. Jeden stroužek si necháme na závěr.

4

Přidáme brambory, pár sekund osmažíme a zalejeme horkou vodou.

5

Přidáme slitou čočku, koření, petrželovou nať a vaříme cca 20 minut, dokud brambory nezměknou. Koření doporučuji použít v sáčku, který potom jednoduše vytáhneme.

6

Do vyšší nádoby odebereme z polévky asi 3 velké naběračky a ponorným mixérem dohladka rozmixujeme. Přelejeme nazpět do polévky.

7

Polévku ochutíme citronovou šťávou, medem, osolíme, přidáme rozmačkaný stroužek česneku a ještě asi 2 minuty povaříme.

8

Nakonec po dovaření přidáme ještě trochu nasekané petrželové nati.

Tip: Možná tě v postupu zaskočilo, že česnek strouhám a nelisuju. Pokud nemáš vhodné struhadlo, můžeš ho prolisovat, já preferuju strouhání, protože využiju celý stroužek.

Dobrou chuť :-)!

Fotka autora
Marián Myjavec
Redaktor ve Fitshakeru

V kuchyni se motám už odmalička. Mám množství zálib, ale vaření a hlavně pečení patří mezi ty nej. Vyžívám se ve "stajlovaní" a focení jídla. Mám prostě neustále potřebu umělecky se projevit, tak se to snažím skloubit. Rád píšu recepty a mám radost, když se lidem podaří a chutnají jim. Nejsem prototypem vysloveně zdravého strávníka, ale velmi mi záleží na tom, co jím. Vařím a peču hlavně rozmanitě, čerstvě a chutně. Domácí jídlo je pro mě základ. Nemusím moc restaurace, protože si většinou řeknu, že bych to uvařil lépe. Miluju kváskování. Je to pro mě taková malá forma relaxu. Člověk se při něm naučí hlavně trpělivosti. No, a samozřejmě, není nad voňavý čerstvý kváskový chleba. Věřím, že budu přínosem a zpestřením úžasné Fitshaker komunity. Najdeš mě i na Facebooku jako Muž v zástere.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.