Miluju rychlé a jednoduché recepty inspirované Asií. Mám ráda asijská jídla a teriyaki omáčka je moje oblíbená volba – její sladko-slaná bohatá chuť doplňuje mleté maso.
V tomto zdravém receptu také velmi jednoduše zamaskuješ množství zeleniny, protože je nakrájená na malé kostky, takže je to skvělý způsob, jak děti přinutit ji sníst. Recept si můžeš snadno přizpůsobit tak, aby obsahoval tvoji oblíbenou zeleninu. Určitě si ho zamiluješ ty i celá tvoje rodina!
Jak na to?
1
Smícháme sójovou omáčku, ¼ hrnku vody, ocet, cukr, česnek a zázvor a vaříme v malém hrnci na středním ohni. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
2
V malé misce rozšleháme 2 polévkové lžíce teplé vody a kukuřičného škrobu, dokud se kukuřičný škrob úplně nerozpustí.
3
Do omáčky pomalu zašleháme směs kukuřičného škrobu a dusíme do zhoustnutí. Odstraníme z tepla a odložíme.
4
Ve větší pánvi zahřejeme olej, přidáme na kostky nakrájenou cibuli a opékáme dozlatova.
5
Přidáme mleté maso a opékáme, dokud není ze všech stran upečené. Přidáme nastrouhanou mrkev a nasekanou brokolici a dál dusíme, dokud nejsou maso a zelenina uvařené.
6
Když je všechno hotové, směs polejeme teriyaki omáčkou a promícháme. Dusíme asi pět minut, aby se chutě propojily.
7
Podáváme s rýží, rýžovými těstovinami, případně jakékoliv máte po ruce. Masíčko můžete posypat sezamem a bylinkami.
Tip: Neváhej a přizpůsob si tento recept použitím svojí oblíbené zeleniny. Některé další možnosti: paprika, hrášek, fazolové klíčky, cuketa, kukuřice, květák... Teriyaki omáčka je obecně dost sladká. Klidně však uber na množství cukru v omáčce.
Dobrou chuť :-)!