Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Masové kuličky z mletého telecího masa s bílým chřestem: oběd plný bílkovin

45 min
4 porce
masové kuličky

Potřebujeme: 

  • 500 g mletého bio telecího masa
  • 1 vajíčko
  • 50 ml smetany na vaření
  • 1 lžíci kukuřičné mouky
  • oregano
  • majoránku
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 500 g bílého chřestu
  • 20 g kvalitního másla
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
masové kuličky

Vynikající sezónní zeleninou je i chřest. Možná znáš recept na chřest s bešamelovou omáčkou, případně ho přidáváš do polévky. Dnešní recept je připraven tak, aby pokryl všechny chutě. Chřest je použitý jako příloha k telecím kuličkám. Telecí maso je jemné a plné bílkovin. Pokud nemáš možnost koupit mleté maso v bio kvalitě, nechej si ho radši namlít u řezníka. Vždy dbej na to, z jakého zdroje maso kupuješ. Já osobně dávám vždy přednost našim farmářům.

Jak na to?

1

Mleté maso vložíme do mísy, přidáme vajíčko, smetanu na vaření a kukuřičnou mouku.

2

Dochutíme oreganem, majoránkou, solí a pepřem.

3

Všechno spolu dobře promícháme a rukou ze směsi tvarujeme kuličky, které ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Z této dávky uděláme 12 kuliček.

4

Takto připravené masové kuličky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut na 200 °C.

5

Po cca 20 minutách pečení kuličky obrátíme.

6

Než se kuličky upečou, připravíme si chřest.

7

Do hrnce dáme vařit vodu. Chřest oloupeme a vložíme do osolené vroucí vody cca na 5–10 minut.

8

Potom chřest scedíme, na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme povařený chřest a restujeme.

9

Když je maso upečené, můžeme ho podávat s chřestem a smetanovým dipem, který připravíme ze smetany a česneku.

Výživové hodnoty na 1 porci (3 ks kuliček + chřest):

391 kcal

1644 kJ

T:

25 g

B:

30 g

S:

9 g

V:

1 g

mleté maso recepty
masové koule

Dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.