Masové kuličky z mletého telecího masa s bílým chřestem: oběd plný bílkovin
45 min
4 porce

Vynikající sezónní zeleninou je i chřest. Možná znáš recept na chřest s bešamelovou omáčkou, případně ho přidáváš do polévky. Dnešní recept je připraven tak, aby pokryl všechny chutě. Chřest je použitý jako příloha k telecím kuličkám. Telecí maso je jemné a plné bílkovin. Pokud nemáš možnost koupit mleté maso v bio kvalitě, nechej si ho radši namlít u řezníka. Vždy dbej na to, z jakého zdroje maso kupuješ. Já osobně dávám vždy přednost našim farmářům.
Jak na to?
1
Mleté maso vložíme do mísy, přidáme vajíčko, smetanu na vaření a kukuřičnou mouku.
2
Dochutíme oreganem, majoránkou, solí a pepřem.
3
Všechno spolu dobře promícháme a rukou ze směsi tvarujeme kuličky, které ukládáme na plech vyložený papírem na pečení. Z této dávky uděláme 12 kuliček.
4
Takto připravené masové kuličky vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 40 minut na 200 °C.
5
Po cca 20 minutách pečení kuličky obrátíme.
6
Než se kuličky upečou, připravíme si chřest.
7
Do hrnce dáme vařit vodu. Chřest oloupeme a vložíme do osolené vroucí vody cca na 5–10 minut.
8
Potom chřest scedíme, na pánvi rozehřejeme máslo, vložíme povařený chřest a restujeme.
9
Když je maso upečené, můžeme ho podávat s chřestem a smetanovým dipem, který připravíme ze smetany a česneku.
Výživové hodnoty na 1 porci (3 ks kuliček + chřest):
391 kcal
1644 kJ
T:
25 g
B:
30 g
S:
9 g
V:
1 g


Dobrou chuť! :-)