Určitě znáš švestkové knedlíky. Ty klasické, z bramborového těsta, dělaly nejlíp naše babičky. Já jsem zkusila alternativu s cuketou. Obě suroviny jsou v tomto období běžně dostupné. Vyzkoušej a nebudeš litovat! Dopřej si je ale spíš v čase oběda kvůli jejich vyšší kalorické hodnotě.
Jak na to?
1
Cuketu oškrábeme, najemno nastrouháme a posolíme. Necháme, aby pustila šťávu, a potom ji rukama dobře vyždímáme.
2
Do misky vysypeme mouku, přidáme vejce, změklé máslo, vyždímanou cuketu a vypracujeme těsto, které necháme 10 minut odstát.
3
Mezitím švestky vypeckujeme a rozdělíme na půlku.
4
Z těsta vyválíme válec, který nakrájíme na 16 přibližně stejných kusů. Každý kousek prsty rozmačkáme, do středu vložíme půlku švestky a obalíme ji tak, aby vznikla koule.
5
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Když voda vře, vložíme do ní knedlíky a vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Občas je promícháme, aby se nepřilepily na dno hrnce.
6
Odložené švestky nakrájíme na menší kousky, dáme na pánev a posypeme cukrem. Mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje. Nakonec přidáme lžíci másla a promícháme.
7
Mák smícháme s cukrem. Na talíř položíme knedlíky, posypeme mákem a přelijeme karamelizovanými švestkami.
Výživové hodnoty na 1 porci:
577 kcal
2425 kJ
T:
17 g
B:
15 g
S:
95 g
V:
17 g
Sladký den! 😊
Víc inspirace na sladké recepty najdeš i na našem blogu:
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.