Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Fit čočková omáčka se žampiony

45 min
4 porce
čočková omáčka

Potřebujeme: 

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 500 g žampionů
  • 140 g rajského protlaku
  • 1 lžičku mletého pepře
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžičku mletého kmínu
  • 1 lžičku mořské/himalájské soli
  • 2 hrnky zeleninového vývaru (nebo vody)
  • 2 lžíce sójové omáčky (např. Tamari)
  • 1 hrnek vařené hnědé čočky
  • 3 lžíce domácího medu
  • libovolnou přílohu – zeleninovou kaši, pečivo, rýži
čočková omáčka

Čočka a dušené huby v krémové omáčce je vydatné vegetariánské jídlo, které si zamiluje celá rodina. Tento lahodný recept uspokojí i masožravce. Kombinuje v sobě bohaté a vydatné ingredience, které si zamilují děti i dospělí. Čočka je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin na rostlinné bázi a také železa, hořčíku a kyseliny listové. Navíc je mimořádně levná a vydrží dlouho v suchém prostředí.

Jak na to?

1

Ve velké pánvi rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu. Přidáme cibuli a žampiony a smažíme, dokud cibule nezměkne a žampiony nebudou zlatavé, asi 8 minut.

2

Přidáme rajský protlak a vaříme, dokud se omáčka nezabarví na cihlově červenou, asi 4 až 5 minut. Přidáme koření, bylinky a sůl. Chvilku povaříme.

3

V misce rozšleháme vývar, sójovou omáčku a nalejeme do pánve.

4

Dusíme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme čočku, promícháme a ještě chvilku povaříme. Pokud chceme hustější omáčku, můžeme ji zahustit špaldovou nebo celozrnnou moukou.

5

Podáváme se zeleninovou kaší, s rýží, pečivem, pohankou...

Poznámka: Okořenit si můžete omáčku i podle sebe, klidně můžete některé suroviny vynechat, pokud je náhodou nemáte nebo vám nedělají dobře, případně pokud připravujete recept i pro děti.

Výživové hodnoty na 1 porci (bez přílohy):

244 kcal

1028 kJ

T:

4 g

B:

10 g

S:

41 g

V:

7 g

Dobrou chuť :-)!

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.