Čočka a dušené huby v krémové omáčce je vydatné vegetariánské jídlo, které si zamiluje celá rodina. Tento lahodný recept uspokojí i masožravce. Kombinuje v sobě bohaté a vydatné ingredience, které si zamilují děti i dospělí. Čočka je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin na rostlinné bázi a také železa, hořčíku a kyseliny listové. Navíc je mimořádně levná a vydrží dlouho v suchém prostředí.
Jak na to?
1
Ve velké pánvi rozehřejeme olej na středně vysokou teplotu. Přidáme cibuli a žampiony a smažíme, dokud cibule nezměkne a žampiony nebudou zlatavé, asi 8 minut.
2
Přidáme rajský protlak a vaříme, dokud se omáčka nezabarví na cihlově červenou, asi 4 až 5 minut. Přidáme koření, bylinky a sůl. Chvilku povaříme.
3
V misce rozšleháme vývar, sójovou omáčku a nalejeme do pánve.
4
Dusíme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme čočku, promícháme a ještě chvilku povaříme. Pokud chceme hustější omáčku, můžeme ji zahustit špaldovou nebo celozrnnou moukou.
5
Podáváme se zeleninovou kaší, s rýží, pečivem, pohankou...
Poznámka: Okořenit si můžete omáčku i podle sebe, klidně můžete některé suroviny vynechat, pokud je náhodou nemáte nebo vám nedělají dobře, případně pokud připravujete recept i pro děti.
Výživové hodnoty na 1 porci (bez přílohy):
244 kcal
1028 kJ
T:
4 g
B:
10 g
S:
41 g
V:
7 g
Dobrou chuť :-)!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz