Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Houbový stroganov: Vynikající zdravý oběd nejen pro vegetariány

45 min
4 porce
hubový stroganov

Potřebujeme: 

  • 1 lžíci ghí másla (příp. olivového či kokosové oleje)
  • 1 cibuli
  • 500 g žampionů
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý pepř
  • mletý kmín
  • 1 lžíci sušeného tymiánu
  • ½ polévkové lžíce sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1-2 hrnky vody
  • ¼ hrnku bílého vína
  • 1 lžíci hořčice
  • 3 lžíce sójové nebo worcestrové omáčky
  • ½ hrnku bílého jogurtu (např. řeckého)
hubový stroganov

I vegetariánská jídla jsou plná barev a hlavně chutí. Ve vegetariánském jídle nemusí hned být jako náhrada masa použité tofu, seitan nebo tempeh. Skvělé vegetariánské jídlo může být připravené například i z takových hub. A můžu ti prozradit, že fanouškem tohoto hubového stroganova se můžou stát i lidé, kteří houby normálně až tak nemusí. Jako například můj bratr, kterému jídlo tak chutnalo, že si ho žádal i na snídani. Nebudu to už déle natahovat, tady máš recept.

Jak na to?

1

Na másle dozlatova osmažíme cibuli nakrájenou na kostky.

2

Přidáme houby nakrájené například na plátky, sůl, koření a dusíme 10 minut.

3

Aby se houby nepřipekly, můžeme je podlít troškou vody.

4

Přidáme rajský protlak a 1 hrnek vody.

5

V druhém hrnci přivedeme k varu bílé víno.

6

Vaříme 5 minut. K vínu přidáme hořčici a sójovou omáčku.

7

Povaříme ještě 5 minut a přidáme k houbové směsi.

8

Nakonec po lžičkách přidáme bílý jogurt a ještě chvilku povaříme. Pokud je směs hustá, můžeme přidat trošku vody.

TIP: Jako přílohu můžeme podávat například hnědou rýži, vařenou zeleninu a salát z červené řepy. Případně i těstoviny, kuskus apod. Každý podle svojí chuti.

Výživové hodnoty na 1 porci:

224 kcal

943 kJ

T:

12 g

B:

7 g

S:

17 g

V:

3 g

Přeju ti dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.