Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

MEGA dobrý banánový chleba: tip na zdravou snídani i pro vegany, celiaky nebo děti

50 min
8 porcí
banánový chleba

Potřebujeme: 

  • 60 g třtinového cukru
  • 50 g ovesných vloček (nerozmixovaných, pokud jsi celiak, použij bezlepkové)
  • 200 g špaldové hladké mouky (pokud jsi celiak, použij bezlepkovou mouku, např. Promix Uni)
  • ½ lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • ½ lžičky sody bikarbony
  • špetku mořské/himalájské soli
  • 3 velké banány
  • 60 ml kokosového oleje
  • 60 ml rostlinného mléka
  • kokosový olej na vymaštění formy
  • strouhaný kokos na vysypání formy
  • 1–2 pomeranče
banánový chleba

Patříš do skupiny veganů, celiaků nebo lidí s intolerancí laktózy? Pokud ano, tento chutný a zdravý recept je určen přímo pro tebe! Svůj den můžeš odstartovat kvalitní snídaní, která ti dodá spoustu energie na celé dopoledne. Stačí, když budeš postupovat podle mého receptu a za půl hodinky máš na stole banánový chleba pro vegany, který ti vykouzlí úsměv na rtech. Pojďme se pustit do přípravy! :-)

Jak na to?

1

Všechny sypké suroviny smícháme v jedné míse.

2

Do druhé mísy přidáme rozmačkaný banán, olej a mléko a pořádně promícháme vařečkou nebo metličkou.

3

Sypké suroviny po lžících přimícháváme do tekuté směsi. Mělo by vzniknout husté těsto.

4

Připravené těsto vylijeme do vymaštěné a vysypané formy na biskupský chlebíček.

5

Navrch můžeme položit pomeranč rozebraný na měsíčky (můžeme i vynechat a nahradit některým z tipů).

6

Necháme péct v teplovzdušné troubě vyhřáté na 165 až 170 °C cca 35 až 40 minut.

7

Po upečení necháme banánový chleba vychladnout a můžeme ho nakrájet a podávat.

Tip č. 1: Chleba je možné podávat i dětem od 1 roku, pokud z receptu vynecháme cukr. Banány jsou dost sladké a děti cukr nepotřebují. Další tipy (ořechy, čokoláda apod.) už samozřejmě nejsou pro tak malé děti.

Tip č. 2: Do těsta přidáme nasekané lískové ořechy nebo kousky kvalitní hořké čokolády (min. 70%).

Tip č. 3: Vychladlý chleba polijeme čokoládovou polevou připravenou z kvalitní hořké min. 70% čokolády a posypeme najemno nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu.

Tip č. 4: Plátek banánového chleba podáváme se lžící řeckého jogurtu nebo zakysané smetany.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 60 g):

147 kcal

621 kJ

T:

5 g

B:

3 g

S:

22 g

V:

2 g

bananovy chleba recept

Přeju ti dobrou chuť a krásný start do nového dne! :-)

Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem zakladatelkou online ženského magazínu „Ženuškáreň“, jehož prostřednictvím nabízím inspiraci a motivaci, jak žít lépe, zdravěji a kvalitněji. Napsala jsem knihu pro ženy „Tvoje kniha do kabelky“. Spolupodílela jsem se i na tvorbě bestsellerů „Z fitka do kuchyne“, „Fitness diár“, „Fitness kalendár“. Žít zdravě pro mě znamená přijmout sama sebe se všemi nedokonalostmi, najít rovnováhu a být šťastná.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.