Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Pečivo hotové za 35 minut? Vyzkoušej recept na „bosniaky“ z jednozrnky s cizrnou

35 min
8 porcí
domaci pečivo

Potřebujeme: 

  • 300 g pšeničné mouky z jednozrnky (příp. špaldové mouky)
  • 150 g uvařené cizrny
  • 200 ml bílého vína
  • 120 g jemného tvarohu
  • 1 lžičku mořské/himalájské soli
  • 1 lžičku octu
  • 3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 vajíčko na potření
  • Na posypání:
  • hrubozrnnou sůl
  • kmín
domaci pečivo

Jednozrnka je nejstarší druh pšenice. Není zbytečně přešlechtěná a je zdrojem antioxidantů a bílkovin. Obsahuje velké množství karotenoidů a výborně se využívá při přípravě nekynutých pokrmů. Já jsem ji použila na tyto skvělé „bosniaky“. Místo droždí jsem použila tvaroh a víno, což zajistí, že budou krásně křupavé a chutné. Jestli je chceš vyzkoušet, zavaž si zástěru a pojď na to. ;-)

Jak na to?

1

Do mísy vysypeme mouku.

2

Uvařenou cizrnu rozmixujeme nahrubo a přidáme k mouce.

3

Víno rozmícháme s tvarohem a přilijeme do směsi.

4

Nakonec přidáme sůl, ocet a kypřicí prášek.

5

Všechno spolu dobře smícháme a na pomoučeném válu vypracujeme těsto.

6

Z těsta děláme cca 95gramové bochníky, které ukládáme na plech vystlaný papírem na pečení.

7

Každý „bosniak“ na vrchu nařežeme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem.

8

Takto připravené „bosniaky“ vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut na 250 °C.

9

Potom troubu přepneme na 180 °C a dopékáme ještě 10 minut.

Výživové hodnoty na 1 porci:

237 kcal

998 kJ

T:

3 g

S:

33 g

V:

17 g

recept na domaci pecivo
jak upect pecivo
žemle

Pochutnej si na čerstvém pečivu například k snídani nebo svačině. A nezapomeň nám dát vědět, jak ti chutnalo. ;-)

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.