Jednozrnka je nejstarší druh pšenice. Není zbytečně přešlechtěná a je zdrojem antioxidantů a bílkovin. Obsahuje velké množství karotenoidů a výborně se využívá při přípravě nekynutých pokrmů. Já jsem ji použila na tyto skvělé „bosniaky“. Místo droždí jsem použila tvaroh a víno, což zajistí, že budou krásně křupavé a chutné. Jestli je chceš vyzkoušet, zavaž si zástěru a pojď na to. ;-)
Jak na to?
1
Do mísy vysypeme mouku.
2
Uvařenou cizrnu rozmixujeme nahrubo a přidáme k mouce.
3
Víno rozmícháme s tvarohem a přilijeme do směsi.
4
Nakonec přidáme sůl, ocet a kypřicí prášek.
5
Všechno spolu dobře smícháme a na pomoučeném válu vypracujeme těsto.
6
Z těsta děláme cca 95gramové bochníky, které ukládáme na plech vystlaný papírem na pečení.
7
Každý „bosniak“ na vrchu nařežeme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem.
8
Takto připravené „bosniaky“ vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut na 250 °C.
9
Potom troubu přepneme na 180 °C a dopékáme ještě 10 minut.
Výživové hodnoty na 1 porci:
237 kcal
998 kJ
T:
3 g
S:
33 g
V:
17 g
Pochutnej si na čerstvém pečivu například k snídani nebo svačině. A nezapomeň nám dát vědět, jak ti chutnalo. ;-)
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.