Všechny

Pečivo hotové za 35 minut? Vyzkoušej recept na „bosniaky“ z jednozrnky s cizrnou

Recepty
10. mar 2022
Júlia Rašlová
35 min
8 porcí
domaci pečivo
Potřebujeme:
  • 300 g pšeničné mouky z jednozrnky (příp. špaldové mouky)
  • 150 g uvařené cizrny
  • 200 ml bílého vína
  • 120 g jemného tvarohu
  • 1 lžičku mořské/himalájské soli
  • 1 lžičku octu
  • 3 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
  • 1 vajíčko na potření
  • Na posypání:
  • hrubozrnnou sůl
  • kmín

Jednozrnka je nejstarší druh pšenice. Není zbytečně přešlechtěná a je zdrojem antioxidantů a bílkovin. Obsahuje velké množství karotenoidů a výborně se využívá při přípravě nekynutých pokrmů. Já jsem ji použila na tyto skvělé „bosniaky“. Místo droždí jsem použila tvaroh a víno, což zajistí, že budou krásně křupavé a chutné. Jestli je chceš vyzkoušet, zavaž si zástěru a pojď na to. ;-)

Jak na to?
1
Do mísy vysypeme mouku.
2
Uvařenou cizrnu rozmixujeme nahrubo a přidáme k mouce.
3
Víno rozmícháme s tvarohem a přilijeme do směsi.
4
Nakonec přidáme sůl, ocet a kypřicí prášek.
5
Všechno spolu dobře smícháme a na pomoučeném válu vypracujeme těsto.
6
Z těsta děláme cca 95gramové bochníky, které ukládáme na plech vystlaný papírem na pečení.
7
Každý „bosniak“ na vrchu nařežeme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem.
8
Takto připravené „bosniaky“ vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut na 250 °C.
9
Potom troubu přepneme na 180 °C a dopékáme ještě 10 minut.

Výživové hodnoty na 1 porci:

237 kcal

998 kJ

T:

3 g

S:

33 g

V:

17 g

recept na domaci pecivo
jak upect pecivo
žemle

Pochutnej si na čerstvém pečivu například k snídani nebo svačině. A nezapomeň nám dát vědět, jak ti chutnalo. ;-)

Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Kategorie

ReceptySvačinaChléb a pečivoSnídaně