Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Jsou všechny ovocné džusy dobrou volbou? V čem je domácí pomerančový džus lepší než kupovaný?

džusy

Patří ovocné do tvého jídelníčku? Přiznám se, že se často setkávám s názorem, jak jsou prospěšné a s jakou radostí je konzumujeme, někdy s dobrým pocitem nahrazujeme hlavní jídla, případně jimi hasíme žízeň s vědomím, že tělu dodáváme zdraví prospěšnou potravinu, plnou vitamínů a minerálů.

Je tu však zase ale... A s ním i potřeba číst složení. Někdy se to zdá jako klišé nebo otřepaná fráze, ale je natolik důležitá, že pokud se chceš stravovat zdravě, čtení složení potravin je první a nejdůležitější bod na tvojí cestě.

Proč je čtení etiket tak důležité?

Často si neuvědomujeme, že složení a původ potravin nejvíce ovlivňují kvalitu naší stravy. Řešíme trávicí problémy a uvažujeme, že rychle vyloučíme mléčné výrobky, lepek, případně maso. A co takhle zkoušet číst složení a vyloučit vysoce průmyslově zpracované potraviny a s nimi mnoho konzervantů, barviv a zvýrazňovačů chuti, které jsou samozřejmě v daném výrobku v omezeném a povoleném množství a jejich neškodnost garantuje WHO (Světová zdravotnická organizace), zároveň prodlužují trvanlivost potraviny...

Problém nastává, když potravin s aditivy máme příliš a zapomínáme na čerstvé základní potraviny. Zkusme si položit otázku: „Zapisuje nebo zkoumá někdo, kolik éček přijme v různých potravinách?“ Kdybychom zapisovali, možná bychom v některých případech našli i odpověď na naše nafouklé břicho, intoleranci nebo kožní problémy.

Toto samozřejmě není diagnostika zdravotního problému, ale jen návod a vysvětlení, proč číst složení a co všechno může kvalita potravy, kterou konzumujeme, ovlivňovat.

Už minulý týden jsme si shrnuli, že první položka složení je ve výrobku v největším zastoupení a že pokud chceš oříškové máslo, nesmí to být směs cukru a tuku. To platí pro všechny potraviny, včetně ovocných a zeleninových šťáv. Když si nepřečteš složení, nevíš, kolik například cukru konzumuješ.

Podívejme se společně na rozdíl a v závěru článku ho rozebereme. Porovnáme oblíbený džus s levnější variantou nektaru a šťávu z čerstvých pomerančů. Samozřejmě, pokud jde o obsah ovocné složky v limonádách s příchutí pomeranče, je minimální a často je podíl ovocné šťávy v složení nahrazen umělou variantou.

Například místo „přírodní šťáva z pomeranče“ je „přírodně identická šťáva“, tedy vyrobená uměle, ale se stejným chemickým složením. Existují také čistě syntetická barviva.

domácí pomerančový džus

E 100 – E 182: Potravinová barviva

Nahrazují, doplňují nebo zvýrazňují barvu potravin. Potravinářský průmysl v současnosti preferuje používání přírodních nebo přírodně identických barev, kterými se snaží nahrazovat ne příliš populární syntetická barviva. Mezi syntetická barviva patří azorubin (E 122 – azobarviva), zároveň patří do skupiny „šestice znervózňujících éček“ (podle testu kvality Fd/Test_5/2012). Používá se v limonádách, cukrovinkách, džemech, jogurtech, zmrzlinách, instantních polévkách... Na obalu produktu by mělo být uvedeno, že v kombinaci s benzoany může způsobovat hyperaktivitu a zhoršovat alergické, kožní a astmatické reakce hlavně u dětí − u nich je použití nevhodné.

Naopak, u alkoholických nápojů to nemusí být uvedeno. V USA jsou azobarviva zakázána, v EU jsou povolena v omezeném množství.

Z barviv se nejčastěji používá karamel (E 150a) a různé karoteny a antokyany (E 160 – 163).

E 200 – E 285: Konzervační činidla

Používají se k prodloužení trvanlivosti potravin a brání růstu různých mikroorganismů.

Porovnání výživových hodnot jednotlivých pomerančových džusů a šťáv

Rauch Happy Day 100%, pomeranč Nektar 50% (Tesco), pomeranč Odšťavené ovoce – pomeranč
   
Výživové   hodnoty na 100 ml*   
Energie 45 kcal
Tuky 0,5 g
Nasycené MK 0,1 g
Sacharidy 9,4 g
z toho cukry 9,4 g
Bílkoviny 0,7 g
Vláknina 0 g
Sůl 0,01 g
Vitamín C 32 mg
Energie 40 kcal
Tuky 0,5 g
Nasycené MK 0 g
Sacharidy 9,4 g
z toho cukry 9,2 g
Bílkoviny 0,5 g
Vláknina 0,1 g
Sůl 0,02 g
Vitamín C 6 mg
Energie 40 kcal
Tuky 0,2 g
Nasycené MK 0 g
Sacharidy 9,3 g
z toho cukry 8,9 g
Bílkoviny 0,6 g
Vláknina 0,3 g
Sůl 0 g
Vitamín C min. 45 mg
výroba domácí šťávy

Porovnání složení jednotlivých pomerančových džusů a šťáv

Rauch Happy Day 100%, pomeranč Nektar 50% (Tesco), pomeranč Odšťavené ovoce – pomeranč
100% pomerančová šťáva vyrobená z koncentrátu Pomerančová šťáva z koncentrátu (50 %), pitná voda, cukr, přírodní pomerančové aroma, regulátor kyselosti (kyselina citrónová), obsah ovoce: minimálně 50 % Pomeranče

Porovnání jednotlivých pomerančových džusů a šťáv

Rauch Happy Day 100%, pomeranč Nektar 50% (Tesco), pomeranč Odšťavené ovoce – pomeranč

Šťáva z koncentrátu znamená, že při lisování byla z ovoce odstraněna část vody kvůli lepšímu skladování, následně se koncentrát při zpracování používá na různé účely, ale opět se musí zředit vodou. Při tomto zpracování dochází k určité degradaci chuti, vitamínů a ostatních živin.
Při zpracování byla zároveň použita pasterizace pro prodloužení trvanlivosti.
   
Rovněž je   použitá šťáva z koncentrátu, doplněná ještě další vodou, cukrem   a konzervantem.
   
   
   
   
   
   Na obalu každého výrobku musí být vždy uvedeno, jestli pochází z koncentrátu,   nebo čerstvého ovoce.   
   
Odšťavené ovoce   obsahuje podíl dužiny – vlákniny, obsah vitamínů se degraduje pouze minimálně důsledkem řezání, lisování   a oxidace.   

V čem je rozdíl a co bychom měli preferovat, je asi z porovnání složení zřejmé.

domáci pomarančový džús

Shrnutí

Na závěr si to shrneme: v džusech je filtrací odstraněna vláknina, pasterizace sice zajistí trvanlivost a ochrání před kvašením, bohužel je však jejím vlivem část nutričně důležitých látek mírně znehodnocena, chuťové vlastnosti zůstávají zachovány, což však neplatí, když jde o výrobek z koncentrátu v porovnání s čerstvou šťávou.

Džus by měl být balený do světelně neprostupných obalů kvůli citlivosti složek ovocných šťáv na světlo. Teplota vyšší než 20 °C rovněž škodí a může způsobit kvašení.

Rada na závěr

Při pití džusů je třeba mít na paměti, že mnoho jednoduchých sacharidů v nich (přestože není přidán cukr) představuje příjem jednoduchých cukrů a s ním spojené riziko obezity, hlavně u dětí. Nejen u nich vzniká pitím džusu k snídani návyk na sladké nápoje. Je vhodnější zvyknout si vylisovat takový fresh doma, protože tehdy vidíme, kolik ovoce spotřebujeme (často je to velké množství, které bychom v podobě čerstvého ovoce nezkonzumovali). Vhodné je vypít tuto šťávu i s dužinou, která plní funkci vlákniny a ta působí příznivě v lidském organismu, protože funguje jako prebiotikum (potrava) pro probiotické bakterie našeho trávení. Bez vlákniny se zhoršuje vstřebávání minerálních látek, vápníku a také polyfenolů (významných sloučenin v rostlinách prospěšných pro náš organismus, z nichž se většina váže právě na vlákninu).

Vláknina je důležitá pro celý proces metabolismu trávení a v konečném důsledku tak ovlivňuje i naši postavu. :-) A i na tom nám záleží, ne?

Šťávy není vhodné konzumovat denně a ve velkém množství, zdravější variantou je zředit ji v poměru 1 : 1 s vodou.

pomerancovy dzus

Závěr je jednoznačný: konzumace ovoce nebo zeleniny v čerstvém stavu je neporovnatelná s konzumací džusu.

Zveme tě do letošní 60denní Výzvy do plavek. 🤗

Ani letos nebude chybět naše společná jízda, na níž odhalíš svoj sílu, odvahu a sebevědomí. ❤️ Čeká tě nejen našlapaný program pro začátečníky i pokročilé, ale také stravovací videa s výživovým odborníkem Mgr. Michalem Páleníkem a rozhovory s fitshakeračkami, které se podělí o své silné příběhy.

Tak si nenechej nic ujít a přidej se k nám! Už 6. května začínáme. 👇

výzva do plavek

Zdroje:

  1. Suli et al._Zloženie potravín a potravinových surovín_Osveta 2019
  2. Keresteš et al._Zdravie a výživa ľudí_CAD Press_2020
Fotka autora
Jana Kondrcová
Redaktorka ve Fitshakeru

V první řadě jsem matka a manželka. Můj zájem o vliv stravy na naše zdraví začal před několika lety po diagnostikování celiakie a onemocnění mladšího syna. Momentálně studuji na SPU v Nitře obor výživa lidí. Začala jsem certifikovaným kurzem výživového poradce, po jehož ukončení jsem zjistila, že mi vědomosti nestačí a potřebuji jít ještě víc do hloubky a získat další vědomosti. Proto se v této oblasti stále aktivně vzdělávám. Založením firmy a stránky www.vyzivajk.sk bych chtěla pomáhat lidem zorientovat se v dezinformacích o výživě a předcházet civilizačním chorobám a narůstající obezitě správnou stravou a životním stylem. Nabízím konzultace, analýzy stravování s vysvětlením chyb, vypracování stravovacího plánu, přednášky s diskusí a tipy na recepty. Nejsem prodejcem žádných výživových doplňků, učím lidi přijímat všechny potřebné živiny stravou. Mám ráda pocit, když vidím, jak moje rady pomáhají. To je můj hnací motor pro další studium a poznání souvislostí v stravování a zdraví.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.