Tato ultra krémová sladká polévka s jablky a čedarem je vyrobena z pečených sladkých brambor, jablek, čerstvých bylinek a koření.
U polévek mi rozhodně nevadí krémová, nebo i tekutější textura, ale můj syn neuvěřitelně miluje krémovou, a proto, když jdu dělat nějakou polévku, vybírám si vždy krémové. Začít den s porcí sladkých brambor je víc než jen chutné.
Tato kořenová zelenina je taky skvělá pro tvoje zdraví:
- Zlepšuje trávení. Ve skutečnosti sladké brambory obsahují víc vlákniny než běžné brambory! Sladké brambory jsou také skvělým zdrojem hořčíku, který pomáhá trávení. Kromě toho vláknina pomáhá přecházet zácpě a tvorbě kyselin.
- Posílí tvůj imunitní systém. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten (hlavní antioxidant). To pohání tvůj imunitní systém, aby pomohl chránit tělo před nemocemi a cizími útočníky. Brambory obsahují vitamín C a B komplex, železo a fosfor.
- Další výhody: sladké brambory jsou také přirozeně protizánětlivé.
Jak na to?
1
Předehřejeme si troubu na 220 °C a plech vyložíme fólií nebo papírem na pečení.
2
Brambory a jablka nakrájené na větší kostky uložíme na plech, posypeme skořicí a muškátovým oříškem, polijeme olejem a pečeme 25–30 minut.
3
Ve větším hrnci na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme opečené brambory a jablka, přidáme 2 hrnky vývaru, koření a sůl. Všechno spolu rozmixujeme ponorným mixérem na kaši a postupně upravujeme hustotu přidáváním vývaru/vody.
4
Nakonec necháme přejít varem, přidáme nastrouhaný sýr a necháme ještě povařit, dokud se sýr nerozpustí.
5
Podáváme s bylinkami a domácími krutony.
Výživové hodnoty na 1 porci:
265 kcal
1113 kJ
T:
15 g
B:
10 g
S:
20 g
V:
1 g
Ať ti chutná! 😊
Dopřej svému tělu kromě zdravé a kvalitní stravy také pohyb. Zažár při cvičení v naší basic kolekci. Celou si ji můžeš prohlédnout v našem e-shopu.
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz