Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Krémová pečená polévka z batátů s jablky a čedarem

45 min
6 porcí
batatová polévka

Potřebujeme: 

  • Na pečené brambory a jablka
  • 2 střední sladké brambory
  • 2 jablka
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • --
  • Na polévku
  • olivový olej
  • 1 cibuli
  • 4 hrnky zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžičku mořské soli
  • 1 lžičku černého pepře
  • 1 lžičku mleté sladké papriky
  • 1 lžičku česnekového prášku
  • 1 lžičku sušeného oregana
  • 1 lžičku sušené bazalky
  • 1 lžičku sušené petrželové natě
  • 1–2 hrnky jemného čedaru
batatová polévka

Tato ultra krémová sladká polévka s jablky a čedarem je vyrobena z pečených sladkých brambor, jablek, čerstvých bylinek a koření.

U polévek mi rozhodně nevadí krémová, nebo i tekutější textura, ale můj syn neuvěřitelně miluje krémovou, a proto, když jdu dělat nějakou polévku, vybírám si vždy krémové. Začít den s porcí sladkých brambor je víc než jen chutné.

Tato kořenová zelenina je taky skvělá pro tvoje zdraví:

  • Zlepšuje trávení. Ve skutečnosti sladké brambory obsahují víc vlákniny než běžné brambory! Sladké brambory jsou také skvělým zdrojem hořčíku, který pomáhá trávení. Kromě toho vláknina pomáhá přecházet zácpě a tvorbě kyselin.
  • Posílí tvůj imunitní systém. Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten (hlavní antioxidant). To pohání tvůj imunitní systém, aby pomohl chránit tělo před nemocemi a cizími útočníky. Brambory obsahují vitamín C a B komplex, železo a fosfor.
  • Další výhody: sladké brambory jsou také přirozeně protizánětlivé.

Jak na to?

1

Předehřejeme si troubu na 220 °C a plech vyložíme fólií nebo papírem na pečení.

2

Brambory a jablka nakrájené na větší kostky uložíme na plech, posypeme skořicí a muškátovým oříškem, polijeme olejem a pečeme 25–30 minut.

3

Ve větším hrnci na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme opečené brambory a jablka, přidáme 2 hrnky vývaru, koření a sůl. Všechno spolu rozmixujeme ponorným mixérem na kaši a postupně upravujeme hustotu přidáváním vývaru/vody.

4

Nakonec necháme přejít varem, přidáme nastrouhaný sýr a necháme ještě povařit, dokud se sýr nerozpustí.

5

Podáváme s bylinkami a domácími krutony.

Výživové hodnoty na 1 porci:

265 kcal

1113 kJ

T:

15 g

B:

10 g

S:

20 g

V:

1 g

krémová batátová polévka

Ať ti chutná! 😊

Dopřej svému tělu kromě zdravé a kvalitní stravy také pohyb. Zažár při cvičení v naší basic kolekci. Celou si ji můžeš prohlédnout v našem e-shopu.

sportovní oblečení
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.