Každý domácí cukrář nebo cukrářka používá v kuchyni základní přísadu, a tou je kypřidlo.
Ať už používáte kypřicí prášek, nebo jedlou sodu, cílem je dodat svým oblíbeným dezertům nadýchanou a „obláčkovou“ strukturu.
Tyto dvě suroviny však není vhodné svévolně zaměňovat, protože i když plní tu samou funkci, nejde o totéž.
Kypřicí prášek a jedlá soda se liší nejen strukturou, ale i použitím. Znáte rozdíl mezi těmito dvěma přísadami?
Kypřicí prášek
Kypřicí prášek nebo prášek do pečiva je kypřidlo, které je směsí jedlé sody (sody bikarbony), škrobu a kyseliny citronové, ve většině případů obsahuje i soli fosforu ve formě difosforečnanů.
Měkoučký finální efekt zajišťují kypřidla pomocí chemické reakce. U kypřicího prášku nastává první reakce při spojení prášku, resp. směsi sypkých surovin a prášku, s těmi mokrými, druhá reakce nastupuje v troubě při vysoké teplotě.
Protože kypřicí prášek je směs a obsahuje kyselou surovinu, jíž je kyselina citronová, používá se hlavně v receptech, kde kyselá složka chybí.
Fosfáty v kypřicím prášku
Pro difosforečnany, které obsahuje většina běžných kypřicích prášků, platí, že v malých množstvích nejsou nebezpečné pro naše zdraví a dokonce se nacházejí i v mnoha potravinách.
Ve větších množstvím však můžou způsobovat poruchy iontové rovnováhy – vápníku a fosforu. Proto, pokud můžete, sahejte radši po kypřicích prášcích bez fosfátů.
Bezfosfátové kypřicí prášky často obsahují vinný kámen, který je jakousi novinkou na trhu a jde o vedlejší produkt při výrobě vína. Vinný kámen má dobré kypřicí schopnosti a váš pokrm tak bude krásně měkký a nadýchaný.
Jedlá soda
Jedlá soda a soda bikarbona jsou synonyma.
Chemický název této sloučeniny je hydrogenuhličitan sodný a jde o bílý prášek se zásaditými vlastnostmi, který zná určitě každý. Jedlá soda má silné kypřicí vlastnosti a dokáže vykouzlit skutečně nadýchaný efekt, ale kvůli tomu, že jde o zásadu, ji používáme jen v receptech, které obsahují kyselou ingredienci.
Proč to tak je? Vysvětlíme.
Aby zásada vytvořila oxid uhličitý, který vnímáme jako bublinky, potřebuje reagovat s kyselinou. Při kyselé složce si nemusíte představit hned citronový koláč. Kyselou složku, která zajistí požadovaný efekt, může představovat citron, ale i ocet, kefír, jablečné pyré, ale dokonce i med, který má kyselé vlastnosti.
Co se týká postupu, s jedlou sodou je třeba pracovat rychle, protože reaguje hned při kontaktu s kyselou složkou. Důsledně proto dodržujte postup uváděný v receptu a po přidání sody do těsta se snažte koláč co nejdřív vložit do trouby, aby bublinky nevyprchaly a nevytáhli jste hutný a nízký zákusek.
Soda má také velmi silný účinek, tak to s ní nepřehánějte. Všeobecně platí, že na 500 g mouky úplně stačí jedna čajová lžička.
Na našem blogu najdeš lákavé recepty, ve kterých si budeš moct vyzkoušet vlastnosti obou přísad.
Jinak, víš o tom, že i koupí členství (ročního) u nás získáváš knihu se zdravými recepty? Podívej se i na další benefity, které máme pro naše členy a přidej se k nám:
Jsem studentkou medicíny, líbí se mi, jak lze prostřednictvím "lidské řeči" vysvětlit, co se v našem těle děje, a předávat tak informace všem, kteří chtějí porozumět lidskému tělu. Kromě toho jsem fanouškem cestování, poznávání a dobrého jídla a tyto svoje vášně se snažím přenést i do svých článků. Pokud tě zajímá, co se v našem těle děje při sportu nebo při jídle, jak si zachovat fyzické i psychické zdraví, nebo tě zajímají všechna možná i nemožná témata z oblasti zdraví podložená studiemi a fakty, tady jsi na správném místě.