Procházky podzimním lesem přinášejí nejen oddych, ale i radost. Hlavně když najdeme hříbky. Já jsem na takové procházce byla a našla jsem i hřiby. Rozhodla jsem se je zpracovat a inspirovala jsem se známou českou polévkou kulajdou. A přestože jsem udělala pár úprav, chutná stále výborně. Vyzkoušejte.
Jak na to?
1
Nasbírané houby očistíme a nakrájíme. Jestli máme sušené, zalijeme je horkou vodou a necháme cca 15 minut odstát.
2
V hrnci rozpustíme máslo a houby orestujeme.
3
Zalijeme vývarem a přidáme na kostky nakrájené brambory.
4
Dochutíme solí, cukrem, bobkovým listem a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
5
Když jsou brambory v polévce uvařené, do mléka přidáme špaldovou mouku a dobře promícháme.
6
Přes sítko přelijeme do polévky a necháme přejít varem.
7
Nakonec odstavíme ze zdroje tepla a přidáme zakysanou smetanu. Už nevaříme.
8
Dochutíme ještě lžící octu a koprem. Promícháme a můžeme podávat.
Tip: Originál kulajda se podává se ztraceným vejcem nebo volským okem.
Výživové hodnoty na 1 porci:
217 kcal
914 kJ
T:
10 g
B:
4 g
S:
27 g
V:
4 g
Ať ti chutná! 😊
Více výborných recepty na polévky nájdeš i na našem blogu:
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.