Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Kyselá houbová polévka se smetanou alias kulajda

60 min
4 porce
kulajda

Potřebujeme: 

  • cca 150 g čerstvých hub (můžeme použít i sušené)
  • 30 g másla
  • 1 400 ml zeleninového vývaru (můžeme připravit z bio bujónu a vody)
  • 250 g brambor
  • mořskou/himalájskou sůl
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 2 ks bobkového listu
  • 200 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
  • 2 lžíce hladké špaldové mouky
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíci octu
  • kopr (může být i sušený)
kulajda

Procházky podzimním lesem přinášejí nejen oddych, ale i radost. Hlavně když najdeme hříbky. Já jsem na takové procházce byla a našla jsem i hřiby. Rozhodla jsem se je zpracovat a inspirovala jsem se známou českou polévkou kulajdou. A přestože jsem udělala pár úprav, chutná stále výborně. Vyzkoušejte.

Jak na to?

1

Nasbírané houby očistíme a nakrájíme. Jestli máme sušené, zalijeme je horkou vodou a necháme cca 15 minut odstát.

2

V hrnci rozpustíme máslo a houby orestujeme.

3

Zalijeme vývarem a přidáme na kostky nakrájené brambory.

4

Dochutíme solí, cukrem, bobkovým listem a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

5

Když jsou brambory v polévce uvařené, do mléka přidáme špaldovou mouku a dobře promícháme.

6

Přes sítko přelijeme do polévky a necháme přejít varem.

7

Nakonec odstavíme ze zdroje tepla a přidáme zakysanou smetanu. Už nevaříme.

8

Dochutíme ještě lžící octu a koprem. Promícháme a můžeme podávat.

Tip: Originál kulajda se podává se ztraceným vejcem nebo volským okem.

Výživové hodnoty na 1 porci:

217 kcal

914 kJ

T:

10 g

B:

4 g

S:

27 g

V:

4 g

kulajda polievka

Ať ti chutná! 😊

Více výborných recepty na polévky nájdeš i na našem blogu:

zdravé recepty
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.