Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Lahodná fit koprová omáčka s celozrnným karlovarským knedlíkem

45 min
2 porce
kôprová omáčka

Potřebujeme: 

  • Na koprovou omáčku:
  • 300 ml + 150 ml mléka
  • 25 g celozrnné špaldové mouky
  • sůl podle chuti
  • 1 lžíci jablečného octa (nebo podle chuti)
  • 3 lžičky erythritolu (nebo jiného sladidla, podle chuti)
  • 1 lžíce jemně nasekaného kopru
  • --
  • na celozrnný karlovarský knedlík:
  • 200 g celozrnného toastového chleba
  • 1 velké nebo 2 menší vejce
  • 60 ml mléka
  • 30 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželové natě
  • špetku muškátového oříšku
  • sůl podle chuti
  • --
  • na podávání:
  • vejce natvrdo
  • čerstvě mletý pepř
kôprová omáčka

Koprová omáčka je jedno z těch jídel, které buď milujete, nebo se mu vyhýbáte. Pokud patříte mezi její fanoušky, ale zároveň hledáte zdravější alternativu, máme pro vás tento skvělý recept. Tato odlehčená verze koprové omáčky se podává s celozrnným karlovarským knedlíkem, který nahradí tradiční knedle. Je zdravé, chutné a ideální pro každého, kdo chce spojit tradici s moderní kuchyní!

Jak na to?

1

Příprava kndelíku: Do hrnce dáme vařit vodu.

2

Toastový chléb nakrájíme na kostičky o velikosti cca 1,5 cm a vložíme do mísy.

3

Oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme mléko, celozrnnou mouku, petrželovou nať a sůl. Vše dobře promícháme a touto směsí zalijeme nakrájený chléb. Jemně promícháme rukama.

4

K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do tuhého sněhu. Sníh opatrně vmícháme do chlebové směsi.

5

Z připraveného těsta vytvoříme dva válečky dlouhé cca 12 cm s průměrem 6 cm. Každý váleček pevně zabalíme do potravinové fólie a oba konce pevně svážeme provázkem.

6

Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme pod pokličkou cca 17 minut.

7

Uvařené knedlíky opatrně rozbalíme a nakrájíme na plátky.

8

Příprava omáčky: Do hrnce nalijeme 300 ml mléka a necháme ho přivést k varu. Zbylých 150 ml mléka smícháme v misce s celozrnnou moukou.

9

Za stálého míchání přidáváme mléko s moukou do vroucího mléka. Osolíme a na mírném ohni vaříme 12–15 minut. Občas promícháme, aby se omáčka nepřipálila.

10

Do hotové omáčky přidáme jablečný ocet a sladidlo podle chuti. Nakonec vmícháme jemně nasekaný kopr a vaříme ještě několik vteřin.

11

Servírování: Omáčku naservírujeme spolu s plátky knedlíků a vejcem natvrdo. Podle chuti můžeme omáčku ozdobit čerstvým koprem a posypat čerstvě mletým černým pepřem.

EXTRA TIP: Pokud chcete knedlíkům dodat výraznější chuť, přidejte do těsta pár kapek olivového oleje nebo použijte jiné bylinky podle chuti.

Výživové hodnoty na 1 porci:

569 kcal

2391 kJ

T:

12 g

B:

25 g

S:

83 g

V:

13.5 g

kndelík s omáčkou

Věříme, že si tuto odlehčenou verzi koprové omáčky zamiluješ!

Fitshaker výzva

Pokud se ti tento fit recept líbil, máme pro tebe ještě více zdravých nápadů! Na Fitshakeru právě startujeme novou výzvu 40 dní k rovnováze, která ti pomůže nejen s přípravou chutných a zdravých jídel, ale také s pravidelným pohybem a péčí o sebe.

Připoj se k výzvě a najdi harmonii ve všech oblastech svého života!

Fotka autora
Martina Baťhová
Redaktorka ve Fitshaker

Jídlo a vaření jsem měla ráda už od mala, ale pohyb méně. To se projevilo i na mé váze, kterou jsem začala v dospívání řešit. Změnila jsem stravovací návyky, začala pravidelně cvičit, a tak se zdravý životný styl stal mou přirozenou součástí. Vedle záliby ve vaření jsem milovala i focení, což se spojilo v příjemnou formu předávání inspirace dál mezi příznivce zdravého jídla. Vařím spíše rychlejší jídla, aby zbyl čas i na další aktivity a vaření se nestalo vyčerpávající činností, ale radostí. Můj blog: zdravezivena.cz

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.