Když se pustíš do přípravy tohohle dortíku, brzy se tvým domovem poline vůně kaštanů a švestek. Po zakousnutí ucítíš krémovost kaštanové náplně v kombinaci se sladkou chutí švestek. Mňam! Rozvoň si i ty svůj příbytek a pusť se do přípravy tohoto lahodného dezertu.
Jak na to?
1
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku, máslo, vajíčko a semínka z vanilkového lusku. Přidáme vodu a vymísíme hladké kompaktní těsto.
2
Necháme ho asi 30 minut odležet v lednici a mezitím si připravíme náplň.
3
Tvaroh, kaštanové pyré a vejce spolu vymícháme. Přidáme cukr a citronovou šťávu.
4
Odležené těsto rozválíme na pomoučené ploše a vložíme do dortové formy o průměru 22 cm. Propícháme ho vidličkou a dáme ho na 10–15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.
5
Než se těsto upeče, očistíme švestky. 6–8 kousků překrojíme na půlky a odložíme stranou.
6
Zbylé švestky vložíme do hrnce a rozvaříme je na kaši. Po uvaření je propasírujeme, čímž vznikne omáčka, kterou budeme dort polívat.
7
Na upečené těsto nalijeme náplň a uložíme navrch švestky. Pečeme spolu dalších 30–35 minut na 180 °C.
8
Dort podáváme vychlazený a pokapaný švestkovou omáčkou. Ta může být studená nebo horká. Obě varianty chutnají prostě skvěle.
Ať všem chutná! 😊
Skvělé recepty i na zdravé sladké dobroty najdeš i na našem blogu:
Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)