Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Lahodný tvarohovo-kaštanový dort se švestkami

80 min
12 porcí
kaštanový dort

Potřebujeme: 

  • Na těsto:
  • 170 g špaldové mouky
  • 80 g kvalitního másla
  • 1 vajíčko
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce studené vody
  • Na náplň:
  • 500 g jemného tvarohu
  • 500 g kaštanového pyré
  • 2 vejce
  • 2 lžíce třtinového cukru (příp. kokosového)
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 0,5–1 kg švestek
kaštanový dort

Když se pustíš do přípravy tohohle dortíku, brzy se tvým domovem poline vůně kaštanů a švestek. Po zakousnutí ucítíš krémovost kaštanové náplně v kombinaci se sladkou chutí švestek. Mňam! Rozvoň si i ty svůj příbytek a pusť se do přípravy tohoto lahodného dezertu.

Jak na to?

1

Ve velké míse smícháme špaldovou mouku, máslo, vajíčko a semínka z vanilkového lusku. Přidáme vodu a vymísíme hladké kompaktní těsto.

2

Necháme ho asi 30 minut odležet v lednici a mezitím si připravíme náplň.

3

Tvaroh, kaštanové pyré a vejce spolu vymícháme. Přidáme cukr a citronovou šťávu.

4

Odležené těsto rozválíme na pomoučené ploše a vložíme do dortové formy o průměru 22 cm. Propícháme ho vidličkou a dáme ho na 10–15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

5

Než se těsto upeče, očistíme švestky. 6–8 kousků překrojíme na půlky a odložíme stranou.

6

Zbylé švestky vložíme do hrnce a rozvaříme je na kaši. Po uvaření je propasírujeme, čímž vznikne omáčka, kterou budeme dort polívat.

7

Na upečené těsto nalijeme náplň a uložíme navrch švestky. Pečeme spolu dalších 30–35 minut na 180 °C.

8

Dort podáváme vychlazený a pokapaný švestkovou omáčkou. Ta může být studená nebo horká. Obě varianty chutnají prostě skvěle.

dort se švestkami
tvarohový dort

Ať všem chutná! 😊

Skvělé recepty i na zdravé sladké dobroty najdeš i na našem blogu:

pečení zdravě
Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.