
Na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti doslova nabitá zdravím. Lněná semínka patří mezi potraviny, které bys v kuchyni rozhodně měla mít. Jsou drobná, oříškově voní a dokážou zázraky pro trávení, srdce i krásnou pleť.
Proč jsou tak prospěšná?

Lněná semínka jsou plná vlákniny, která pomáhá střevům fungovat jako hodinky a na delší dobu tě zasytí. Pokud máš občas problém se zpomaleným trávením, přidej si lžičku lnu do kaše nebo jogurtu – uvidíš rozdíl.
Obsahují také omega-3 mastné kyseliny, známé jako „dobré tuky“. Ty se starají o srdce, mozek a celkově pomáhají tělu bojovat se záněty. A protože je len rostlinný zdroj, ocení ho i vegetariánky a veganky.
Navíc ukrývá i lignany – látky s antioxidačními účinky, které podporují hormonální rovnováhu a pomáhají tělu lépe zvládat stres. Zkrátka drobnost, která toho pro tvoje zdraví umí opravdu hodně.
Jak je jíst?
Nejlepší je len pomlít nebo dobře rozkousat, aby sis z něj získala všechny výživné látky. Nerozkousaná semínka totiž střevy jen „projdu“.
Dej si 1–2 lžíce denně – například:
- do ranní ovesné kaše, jogurtu nebo smoothie,
- do pečiva, palačinek či muffinů,
- posyp jimi salát nebo polévku,
- nebo si z nich udělej „lněné vajíčko“ – 1 lžíce mletých semínek + 3 lžíce vody = skvělá náhrada vejce do koláčů.
Mají jemnou oříškovou chuť a hodí se téměř všude, kde používáš ořechy nebo jiná semínka.
Jak je skladovat?
Len je citlivý na teplo a světlo, proto ho měj v uzavíratelné nádobě v lednici. Pokud máš mletá semínka, spotřebuj je do několika týdnů – nejlépe chutnají čerstvě pomletá. Celá vydrží déle, ale i jim prospívá chlad a tma.Pokud začne len zapáchat hořce nebo zatuchle, už ho nepoužívej – znamená to, že tuky v něm se zkazily.
Snídaňová ovesná kaše s jablkem, malinami a lněnými semínky
Potřebujeme:
- 30 g ovesných vloček
- 200 ml mléka
- 1 lžíci neloupaných lněných semínek
- 1 středně velké jablko
- 1 lžičku mleté skořice
- 100 g malin (čerstvých nebo mražených)


Jak na to?
1
Do menšího hrnce nalij mléko, přidej ovesné vločky a vař je na mírném ohni, dokud nevznikne hustší kaše (asi 5–7 minut).
2
Poté do horké kaše vmíchej lněná semínka a nech je pár minut nabobtnat.
3
Jablko nastrouhej najemno a přimíchej do kaše.
4
Nakonec dochuť mletou skořicí a podle chuti i kapkou medu nebo stévie.
5
Přendej do misky a ozdob malinami.
✨Tip: Pokud máš ráda extra krémovou texturu, přidej do hotové kaše lžičku jogurtu nebo ořechového másla.
Úsměv na tváři, vařečka v ruce a stále nové nápady. Tak nějak bych se charakterizovala. Baví mě vymýšlet nové zdravé a hlavně bezlepkové recepty, na kterých si pochutná skutečně každý. Toho, že jsem komunikativní a ráda si povídám s lidmi, si můžete všimnout v rozhovorech, které pravidelně přibývají na našem blogu. Proto, jestli ti chybí motivace, rychle si nějaký přečti.


