Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Proměny
Cvičení
Fitshaker podcasty
Seberozvoj a motivace
Hubnutí
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Lněná semínka: síla ukrytá v drobných zrníčkách + RECEPT na ovesnou kaši

13. Nov 2025
ľanové semienka

Na první pohled nenápadná, ale ve skutečnosti doslova nabitá zdravím. Lněná semínka patří mezi potraviny, které bys v kuchyni rozhodně měla mít. Jsou drobná, oříškově voní a dokážou zázraky pro trávení, srdce i krásnou pleť.

Proč jsou tak prospěšná?

semienka

Lněná semínka jsou plná vlákniny, která pomáhá střevům fungovat jako hodinky a na delší dobu tě zasytí. Pokud máš občas problém se zpomaleným trávením, přidej si lžičku lnu do kaše nebo jogurtu – uvidíš rozdíl.

Obsahují také omega-3 mastné kyseliny, známé jako „dobré tuky“. Ty se starají o srdce, mozek a celkově pomáhají tělu bojovat se záněty. A protože je len rostlinný zdroj, ocení ho i vegetariánky a veganky.

Navíc ukrývá i lignany – látky s antioxidačními účinky, které podporují hormonální rovnováhu a pomáhají tělu lépe zvládat stres. Zkrátka drobnost, která toho pro tvoje zdraví umí opravdu hodně.

Jak je jíst?

Nejlepší je len pomlít nebo dobře rozkousat, aby sis z něj získala všechny výživné látky. Nerozkousaná semínka totiž střevy jen „projdu“.

Dej si 1–2 lžíce denně – například:

  • do ranní ovesné kaše, jogurtu nebo smoothie,
  • do pečiva, palačinek či muffinů,
  • posyp jimi salát nebo polévku,
  • nebo si z nich udělej „lněné vajíčko“ – 1 lžíce mletých semínek + 3 lžíce vody = skvělá náhrada vejce do koláčů.

Mají jemnou oříškovou chuť a hodí se téměř všude, kde používáš ořechy nebo jiná semínka.

Jak je skladovat?

Len je citlivý na teplo a světlo, proto ho měj v uzavíratelné nádobě v lednici. Pokud máš mletá semínka, spotřebuj je do několika týdnů – nejlépe chutnají čerstvě pomletá. Celá vydrží déle, ale i jim prospívá chlad a tma.Pokud začne len zapáchat hořce nebo zatuchle, už ho nepoužívej – znamená to, že tuky v něm se zkazily.

Snídaňová ovesná kaše s jablkem, malinami a lněnými semínky

Potřebujeme:

  • 30 g ovesných vloček
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíci neloupaných lněných semínek
  • 1 středně velké jablko
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 100 g malin (čerstvých nebo mražených)
raňajková kaša
raňajková kaša

Jak na to?

1

Do menšího hrnce nalij mléko, přidej ovesné vločky a vař je na mírném ohni, dokud nevznikne hustší kaše (asi 5–7 minut).

2

Poté do horké kaše vmíchej lněná semínka a nech je pár minut nabobtnat.

3

Jablko nastrouhej najemno a přimíchej do kaše.

4

Nakonec dochuť mletou skořicí a podle chuti i kapkou medu nebo stévie.

5

Přendej do misky a ozdob malinami.

✨Tip: Pokud máš ráda extra krémovou texturu, přidej do hotové kaše lžičku jogurtu nebo ořechového másla.

zdravé recepty
Fotka autora
Nika Klasko
Redaktorka ve Fitshakeru

Úsměv na tváři, vařečka v ruce a stále nové nápady. Tak nějak bych se charakterizovala. Baví mě vymýšlet nové zdravé a hlavně bezlepkové recepty, na kterých si pochutná skutečně každý. Toho, že jsem komunikativní a ráda si povídám s lidmi, si můžete všimnout v rozhovorech, které pravidelně přibývají na našem blogu. Proto, jestli ti chybí motivace, rychle si nějaký přečti.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.