Cookies, které voní podzimem a jsou uvnitř příjemně měkké – to jsou právě tyto dýňové "pumpkin spice" cookies! Pokud máte rádi spíše vláčné a jemné než sušší a křupavé cookies, tento recept je přesně pro vás. Skvěle se hodí jako dezert k odpolední kávě nebo čaji, ale také jako chutný snack na doplnění energie po náročném výletu nebo lyžování. Kombinace voňavého koření a domácího dýňového pyré dělá z těchto cookies dokonalou podzimní pochoutku.
Jak na to?
1
Předehřejeme troubu na 176 °C.
2
V menší misce smícháme bílý třtinový cukr se směsí koření na posyp.
3
Na mělký talíř rozetřeme dýňové pyré a přiložíme na něj papírovou utěrku, aby se odsála přebytečná vlhkost. Opakujeme 3–4krát, dokud pyré nezůstane husté a tvarovatelné. Tento krok je klíčový pro dosažení správné konzistence cookies.
4
V další misce smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a směs koření.
5
Změklé máslo vyšleháme s hnědým třtinovým cukrem do jemné pěny (cca 1–2 minuty na vyšší rychlost).
6
K máslové směsi přidáme žloutky a vanilku, šleháme další 1–2 minuty, dokud nevznikne nadýchaná konzistence.
7
K máslové směsi přimícháme vysušené dýňové pyré a následně suché ingredience.
8
Z vytvořeného těsta tvarujeme kuličky o průměru 3–4 cm, které obalíme ve směsi cukru a koření. Pokud se těsto těžko tvaruje, vložíme ho na chvíli do lednice.
9
Kuličky ukládáme na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným odstupem. Cookies pečeme 12–14 minut, podle preferované konzistence – zda je chcete úplně měkké nebo lehce křupavé.
10
Po upečení necháme cookies odpočívat na plechu ještě 5 minut, poté je přeložíme na chladicí mřížku a necháme úplně vychladnout (cca 15 minut).
TIP 1: Pumpkin spice směs si můžeme připravit doma smícháním 5 g mletého zázvoru, 21 g mleté skořice, 3 g mletého hřebíčku, 4 g mletého muškátového oříšku, 2 g mletého nového koření a špetky mletého černého pepře. Doporučuji na to mít váhu s menší ploškou, která váží na desetiny gramů.
TIP 2: Dýňové pyré si osobně vždy připravuji doma, protože kupované bývá řidší. Připravíte si ho tak, že umyjete a rozpůlíte dýni hokkaido, ze které následně vydlabete semínka. Zevnitř ji lehce poprášíte solí a položíte dužinou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečete přibližně 40–50 minut na 190 stupňů. Po upečení necháte pár minut vychladnout, lžící oddělíte dužinu od slupky a vydlabanou dužinu rozmixujete tyčovým mixérem. Takto připravené dýňové pyré můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici i několik dní a využít ho můžete do koláčů, kaší, rizota apod.4o
Přejeme sladký a voňavý podzim!
Pokud hledáš další zdravé a chutné recepty, které podpoří tvoji cestu k rovnováze, připoj se k naší nové výzvě 40 dní k Rovnováze na Fitshakeru. Naučíš se nejen vařit zdravější jídla, ale také jak najít rovnováhu mezi stravou, pohybem a péčí o sebe.
Klikni na banner níže a připoj se k nám na této cestě k lepšímu JÁ!
Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.