Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Neodolatelný fíkový cheesecake s balzamikovou glazurou

90 min
20 ks
fíkový koláč

Potřebujeme: 

  • Na korpus:
  • 200 g celozrnných BeBe sušenek
  • 80 g másla
  • 1 lžíci javorového sirupu, nemusí být
  • --
  • Na náplň:
  • 200 g ricotty
  • 100 g třtinového cukru
  • 400 g řeckého bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 150 g fíkového džemu (můžeme použít i jiný kyselejší džem)
  • --
  • Balzamiková glazura:
  • 150 ml balzamikového octu
  • 50 ml červeného vína nebo vody
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • --
  • Na ozdobu:
  • 1 hrst nasekaných lískových ořechů
  • čerstvé fíky
fíkový koláč

Tento dezert se zdá trošku náročný na přípravu, ale věřte, že to není tak zlé a udělat si ho opravdu stojí za to. Sladkokyselá chuť jogurtové směsi v kombinaci s fíky je neskutečná a ocení ji i vaši přátelé.

Jak na to?

1

V mixéru rozmixujeme sušenky najemno.

2

Přidáme sirup a rozpuštěné máslo a spojíme. Takto připravený korpus roztlačíme na dno připravené formy a dáme chladit.

3

Zatímco se korpus chladí, připravíme si náplň.

4

Do mísy vložíme ricottu s třtinovým cukrem, který jsme v mixéru rozmixovali na jemnější.

5

Přidáme bílý jogurt, vejce a vymícháme dohladka.

6

Nakonec přidáme mouku a jemně zapracujeme do hladké hmoty.

7

Vychladlý korpus vyndáme z lednice a namažeme fíkovým džemem.

8

Do takto připravené formy vylijeme jogurtovou směs, rovnoměrně rozetřeme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 50 minut.

9

Zatímco se cheesecake peče, připravíme si balzamikovou glazuru.

10

Na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme suroviny a přivedeme k varu.

11

Za stálého míchání redukujeme na požadovanou hustotu. Musíme počítat s tím, že redukce po vychladnutí ještě víc ztuhne.

12

Na druhou pánev dáme lískové ořechy, chvilku restujeme a zalijeme polovinou redukce. Promícháme a odstavíme ze zdroje tepla.

13

Po upečení necháme cheesecake pomalu vychladnout. Vrch polijeme redukcí a ozdobíme ořechy a nakrájenými fíky.

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 85 g):

411 kcal

1727 kJ

T:

9 g

B:

4 g

S:

30 g

V:

0 g

cheesecake recept
recept na cheesecake

Příjemné mlsání! 😊

Využij ve svých receptech i naši jedinečnou zdravou Fitnutku. Je úžasným doplňkem nejen ke sladkým receptům.

fitnutka
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.