Mám pro tebe chutný, rychlý a jednoduchý recept na zdravý vydatný oběd nebo večeři. Opět jsem se inspirovala asijskou kuchyní, která mi v poslední době učarovala svými jednoduchými a chutnými recepty. Je to velká krásná pánev plná čerstvé zeleniny a bílkovin restovaných ve sladké omáčce. Určitě tě potěší, že na přípravu tohoto receptu nepotřebuješ žádné speciální a těžko dostupné ingredience. Bude to chtít: bílé zelí, mrkev, kuřecí maso, vajíčka, rýži a domácí sladkou omáčku teriyaki.
Pokud se ti nechce pořád připravovat tuto omáčku, lze ji najít i v obchodech nebo si ji můžeš objednat do zásoby na internetu.
Jak na to?
1
Připravíme omáčku. Smícháme sójovou omáčku, ¼ hrnku vody, ocet, cukr, česnek a zázvor a vaříme v malém hrnci na středním ohni. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. V malé misce rozšleháme 2 polévkové lžíce teplé vody a kukuřičného škrobu, dokud se kukuřičný škrob úplně nerozpustí.
2
Ve vodě uvaříme rýži. Uvařenou ji zchladíme ve studené vodě.
3
Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej a dozlatova opečeme cibuli nakrájenou na kostky. Přidáme maso nakrájené na nudličky, jemně ho osolíme a chvilku opékáme.
4
Potom k němu přidáme nastrouhané zelí, mrkev a rýži a opékáme 10 minut.
5
Směs shrneme na jednu stranu pánve a na druhou přidáme vajíčka, zamícháme je, jako bychom dělali míchaná vejce, a zamícháme do rýže.
6
Nakonec rýži ochutíme sladkou omáčkou. Množství si přizpůsobíme podle sebe. Promícháme, aby se chutě spojily.
7
Podáváme samotné nebo posypané nasekanými arašídy, zelenou cibulkou, sezamem...
Tip: Pokud budeš vařit jiné jídlo, kam půjde rýže, můžeš jí uvařit více, abys ji měla předem připravenou i pro tento recept.
Přeju dobrou chuť! :-)
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz