Všechny

Pečený candát na másle s žampionovou omáčkou: skvělé i ke štědrovečernímu stolu

Recepty
7. dec 2022
Júlia Rašlová
60 min
4 porce
candát
Potřebujeme:
  • 30 g másla
  • 1 malou šalotku
  • 250 g žampionů
  • 100 ml bílého vína
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1 lžičku škrobu
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 4 filety candáta (cca 600 g)
  • petrželovou nať

V našich rodinách je na Vánoce oblíbenou rybou kapr. Já jsem však trochu zaexperimentovala a nelituju. U mě se stal oblíbeným candát. I když vyznáváte vánoční tradice jako já, nic se nestane, pokud vyzkoušíte něco nového. Upřímně? Vždy mám dvě podkovičky kapra v záloze 😊.

Jak na to?
1
V pánvi rozehřejeme polovinu másla, přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a osmažíme.
2
Žampiony nakrájíme a přidáme k osmažené šalotce. Podlijeme bílým vínem, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
3
Když jsou žampiony měkké, smícháme smetanu na vaření se škrobem a prolejeme přes sítko, aby nám nevznikly hrudky.
4
Za stálého míchání přivedeme k varu a dochutíme solí a pepřem. Mícháme, dokud není omáčka hustá. Odstavíme ze zdroje tepla.
5
V druhé pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a přidáme na plátky nakrájený česnek.
6
Filety candáta omyjeme, osolíme a opečeme z každé strany dozlatova.
7
Candáta podáváme na žampionové omáčce a dozdobíme petrželovou natí.
8
Jako přílohu můžete použít brambory nebo oblíbený salát.

Tip: Pokud nechcete, aby se vám máslo přepálilo, do už rozpuštěného přidejte 3 kolečka mrkve.

Výživové hodnoty na 1 porci:

312 kcal

1312 kJ

T:

14 g

B:

32 g

S:

7 g

V:

1 g

recept candát

Dobrou chuť 😊!

Ešte stále premýšľaš čo darovať na Vianoce? U nás v e-shope si jednoznačne vyberieš.

fitshaker eshop
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Kategorie

ReceptyJídla z rybVánoční