Všechny

Poctivý houbový guláš s bramborami a zeleninou

Recepty
35 min
4 porce
houbový guláš
Potřebujeme:
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 500 g nakrájených žampionů
  • ¾ lžičky sušeného tymiánu
  • ¾ lžičky sušeného rozmarýnu
  • ¾ lžičky mořské soli
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 3 hrnky vývaru nebo vody
  • 450 g brambor
  • 2 hrnky mražené míchané zeleniny
  • 2 hrnky libovolného mléka (rostlinného/kravského)
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • na servírování čerstvé bylinky

Jednoduché, rychlé, chutné, vydatné a uklidňující jídlo. Co víc si můžeš přát ve chvíli, kdy máš málo času a velký hlad?

Jak na to?
1
Přidáme olej do velkého hrnce nebo velké pánve a zahřejeme na středním ohni. Přidáme na malé kostky nakrájenou cibuli a několik minut restujeme. Potom přidáme houby, tymián, rozmarýn a mořskou sůl.
2
Restujeme 7–10 minut nebo dokud houby neuvolní většinu vlhkosti a nezačnou hnědnout.
3
Potom přidáme sójovou omáčku a hořčici a znovu promícháme. Podlijeme zeleninovým vývarem a přidáme brambory nakrájené na malé kostky. Přivedeme k varu.
4
Po převaření snížíme teplotu a za občasného míchání dusíme (nepřikryté) 15–20 minut nebo dokud nejsou brambory měkké.
5
Přidáme mraženou zeleninu, mléko a dusíme (nepřikryté) dalších 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
6
Nakonec guláš jemně zahustíme škrobem, který jsme si rozdělali v trošce studené vody.
7
Potom podle potřeby upravíme chuť. Okořeníme nebo přidáme víc soli pro správnou slanost, hořčici pro kyselost nebo mléko, abychom upravili hustotu.
8
Podáváme teplé, můžeme ochutit čerstvou petrželovou natí a čerstvě namletým černým pepřem.

Výživové hodnoty na 1 porci:

323 kcal

1357 kJ

T:

9 g

B:

12 g

S:

46 g

V:

8 g

houbový guláš s brambory

Ať ti chutná! 😊

A jelikož jídlo, pohyb a duševní zdraví jdou ruku v ruce, momentálně připravujeme další výzvu, ve které budeš moct načerpat nové síly a najít v chladnějších podzimních dnech větší pohodu. Přidej se k nám, začínáme 6. 11.:

výzva
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategorie

ReceptyVegetariánské