Určitě znáte tahini sezamovou pastu a použili jste ji například při přípravě hummusu. Je častou ingrediencí hlavně východní kuchyně – turecké, řecké.
Ale zkusili jste přidat tahini i do dezertu? Jestli ještě ne, upečte si tento rychlý, jednoduchý a vláčný koláč. Chuť sezamu, kakaa a kávy je neskutečná a vytváří netradiční oříškovo-čokoládovou chuť.
Jak na to?
1
V misce smícháme sypké ingredience – mouku, kakao, sodu bikarbonu, sůl a cukr.
2
Přilijeme máslo, tahini, kávu, mléko, ocet a vanilku.
3
Metličkou vymícháme hladké těsto, které nalijeme do vyššího plechu nebo formy vystlané papírem.
4
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na horní a dolní ohřev cca na 40 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí.
5
Zakysanou smetanu, 1 PL tahini a med smícháme a rovnoměrně rozetřeme na horký upečený koláč. Necháme vychladnout a ozdobíme černým sezamem.
Tip: Do těsta můžeme přimíchat například čerstvé borůvky nebo maliny.
Nech si chutnat 🙂!
V kuchyni se motám už odmalička. Mám množství zálib, ale vaření a hlavně pečení patří mezi ty nej. Vyžívám se ve "stajlovaní" a focení jídla. Mám prostě neustále potřebu umělecky se projevit, tak se to snažím skloubit. Rád píšu recepty a mám radost, když se lidem podaří a chutnají jim. Nejsem prototypem vysloveně zdravého strávníka, ale velmi mi záleží na tom, co jím. Vařím a peču hlavně rozmanitě, čerstvě a chutně. Domácí jídlo je pro mě základ. Nemusím moc restaurace, protože si většinou řeknu, že bych to uvařil lépe. Miluju kváskování. Je to pro mě taková malá forma relaxu. Člověk se při něm naučí hlavně trpělivosti. No, a samozřejmě, není nad voňavý čerstvý kváskový chleba. Věřím, že budu přínosem a zpestřením úžasné Fitshaker komunity. Najdeš mě i na Facebooku jako Muž v zástere.