Poznej sladký recept s tahini pastou – kakaovo-kávový koláč
60 min
20 porcí

Určitě znáte tahini sezamovou pastu a použili jste ji například při přípravě hummusu. Je častou ingrediencí hlavně východní kuchyně – turecké, řecké.
Ale zkusili jste přidat tahini i do dezertu? Jestli ještě ne, upečte si tento rychlý, jednoduchý a vláčný koláč. Chuť sezamu, kakaa a kávy je neskutečná a vytváří netradiční oříškovo-čokoládovou chuť.
Jak na to?
1
V misce smícháme sypké ingredience – mouku, kakao, sodu bikarbonu, sůl a cukr.
2
Přilijeme máslo, tahini, kávu, mléko, ocet a vanilku.
3
Metličkou vymícháme hladké těsto, které nalijeme do vyššího plechu nebo formy vystlané papírem.
4
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C na horní a dolní ohřev cca na 40 minut. Propečení zkontrolujeme špejlí.
5
Zakysanou smetanu, 1 PL tahini a med smícháme a rovnoměrně rozetřeme na horký upečený koláč. Necháme vychladnout a ozdobíme černým sezamem.
Tip: Do těsta můžeme přimíchat například čerstvé borůvky nebo maliny.

Nech si chutnat 🙂!