Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Všeobecné
Cvičení
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Zdravý perník z červené řepy, který chutí překoná tvá očekávání

14 porcí
zdravý perník

Potřebujeme: 

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce bio kakaa
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 1 kypřicí prášek bez fosfátů (cca 13 g)
  • 2 vejce
  • 1,5 dl rostlinného mléka (použila jsem mandlové, ale můžeme ho nahradit i jiným mlékem)
  • 1,5 dl šťávy z červené řepy (cca 3–4 odšťavené větší řepy)
  • 1,5 dl kokosového oleje
  • 4 lžíce džemu (např. rybízového, malinového)
  • 60% čokoládu na polevu (kokosový olej a čokoláda)
zdravý perník

Perník patří mezi oblíbené dobroty nejen dětí, ale i dospělých. Aby mlsání mělo na naše tělo i blahodárný účinek a bylo bez výčitek, proč nepřidat do těsta i něco navíc, co není vidět, ale je zdraví prospěšné? Například červenou řepu. Je bohatá na vitamíny C a B a také na minerály jako draslík, vápník a železo. Řepa výborně detoxikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Je výborná na trávení a podporuje imunitu. Tak co, vyzkoušíš?

Čas přípravy

  • 10 minutpříprava
  • 30–40 minutpečení
  • cca 30 minuttuhnutí

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 180 ˚C.

2

Mouku přesejeme přes síto. Kakao, cukr, vanilkový cukr, skořici, perníkové koření a kypřicí prášek vmícháme do mouky.

3

Postupně za stálého míchání přidáme vejce, mléko, šťávu z řepy a olej.

4

Když se spolu všechny suroviny smíchají a chutě se spojí, vylijeme hmotu do kruhové formy na pečení o průměru 20 cm.

5

Pečeme cca 30–40 minut.

6

Když je perník upečený, necháme ho cca 15 minut vychladnout a potom ho potřeme džemem. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout v lednici cca 1 hodinu.

Tip: Mléko můžeme úplně vynechat a nahradit ho šťávou z řepy.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 85 g):

286 kcal

1203 kJ

T:

15 g

B:

16 g

S:

34 g

V:

12 g

fitness dezert
perník na plech
vláčný perník

Přejeme příjemné mlsání! :-)

Fotka autora
Stanka Šišková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jmenuju se Stanka, ale můžete mi klidně říkat i Gigi. Považuju se za zdravožrouta. Mou filozofií při vaření je nahradit ty nezdravé suroviny zdravějšími alternativami a v rámci možností nákupu i dostupnými a ne příliš drahými potravinami, které se dají koupit v každém obchodním řetězci. Protože jsem dvojnásobná máma zaměstnaná na plný úvazek, vím, jak to je s vařením a časem v kuchyni. A také jak náročné může být nakupování a shánění těch správných surovin se dvěma malými dětmi. Rychle, zdravě a chutně, to je každodenní motto při vaření nebo pečení, kterým se řídím. V mých receptech najdete přirozené produkty jako zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, kuřecí maso a také mám ráda, když to na talíři všechno pěkně barevně ladí. To mě přivedlo i k focení jídel a víc mých receptů najdete na mém účtu na Instagramu @gigivari. Ráda experimentuji v kuchyni a kombinuji různé chutě i různé kultury. Ráda se inspiruji orientální a exotickou kuchyní, ale mám ráda i slovenskou klasiku. Od té doby, co jsem máma, čím dál víc mě zajímá problematika zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví. I proto jsem se rozhodla absolvovat kurz poradce výživy, abych mohla v otázkách stravování pomoct i druhým. Už teď se těším, jestli ti moje recepty budou chutnat, ušetří ti čas v kuchyni a přitom budeš mít gurmánský zážitek.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.