Zdravý perník z červené řepy, který chutí překoná tvá očekávání
14 porcí

Perník patří mezi oblíbené dobroty nejen dětí, ale i dospělých. Aby mlsání mělo na naše tělo i blahodárný účinek a bylo bez výčitek, proč nepřidat do těsta i něco navíc, co není vidět, ale je zdraví prospěšné? Například červenou řepu. Je bohatá na vitamíny C a B a také na minerály jako draslík, vápník a železo. Řepa výborně detoxikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Je výborná na trávení a podporuje imunitu. Tak co, vyzkoušíš?
Čas přípravy
- 10 minutpříprava
- 30–40 minutpečení
- cca 30 minuttuhnutí
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 180 ˚C.
2
Mouku přesejeme přes síto. Kakao, cukr, vanilkový cukr, skořici, perníkové koření a kypřicí prášek vmícháme do mouky.
3
Postupně za stálého míchání přidáme vejce, mléko, šťávu z řepy a olej.
4
Když se spolu všechny suroviny smíchají a chutě se spojí, vylijeme hmotu do kruhové formy na pečení o průměru 20 cm.
5
Pečeme cca 30–40 minut.
6
Když je perník upečený, necháme ho cca 15 minut vychladnout a potom ho potřeme džemem. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout v lednici cca 1 hodinu.
Tip: Mléko můžeme úplně vynechat a nahradit ho šťávou z řepy.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 85 g):
286 kcal
1203 kJ
T:
15 g
B:
16 g
S:
34 g
V:
12 g



Přejeme příjemné mlsání! :-)