Všechny

Zdravý perník z červené řepy, který chutí překoná tvá očekávání

Velikonoční
28. mar 2022
Stanka Šišková
14 porcí
zdravý perník
Potřebujeme:
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce bio kakaa
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžičku perníkového koření
  • 1 kypřicí prášek bez fosfátů (cca 13 g)
  • 2 vejce
  • 1,5 dl rostlinného mléka (použila jsem mandlové, ale můžeme ho nahradit i jiným mlékem)
  • 1,5 dl šťávy z červené řepy (cca 3–4 odšťavené větší řepy)
  • 1,5 dl kokosového oleje
  • 4 lžíce džemu (např. rybízového, malinového)
  • 60% čokoládu na polevu (kokosový olej a čokoláda)

Perník patří mezi oblíbené dobroty nejen dětí, ale i dospělých. Aby mlsání mělo na naše tělo i blahodárný účinek a bylo bez výčitek, proč nepřidat do těsta i něco navíc, co není vidět, ale je zdraví prospěšné? Například červenou řepu. Je bohatá na vitamíny C a B a také na minerály jako draslík, vápník a železo. Řepa výborně detoxikuje, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Je výborná na trávení a podporuje imunitu. Tak co, vyzkoušíš?

Čas přípravy
  • 10 minut
    příprava
  • 30–40 minut
    pečení
  • cca 30 minut
    tuhnutí
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 180 ˚C.
2
Mouku přesejeme přes síto. Kakao, cukr, vanilkový cukr, skořici, perníkové koření a kypřicí prášek vmícháme do mouky.
3
Postupně za stálého míchání přidáme vejce, mléko, šťávu z řepy a olej.
4
Když se spolu všechny suroviny smíchají a chutě se spojí, vylijeme hmotu do kruhové formy na pečení o průměru 20 cm.
5
Pečeme cca 30–40 minut.
6
Když je perník upečený, necháme ho cca 15 minut vychladnout a potom ho potřeme džemem. Vrch polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme ztuhnout v lednici cca 1 hodinu.

Tip: Mléko můžeme úplně vynechat a nahradit ho šťávou z řepy.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 85 g):

286 kcal

1203 kJ

T:

15 g

B:

16 g

S:

34 g

V:

12 g

fitness dezert
perník na plech
vláčný perník

Přejeme příjemné mlsání! :-)

Stanka Šišková
Redaktorka ve Fitshakeru
Jmenuju se Stanka, ale můžete mi klidně říkat i Gigi. Považuju se za zdravožrouta. Mou filozofií při vaření je nahradit ty nezdravé suroviny zdravějšími alternativami a v rámci možností nákupu i dostupnými a ne příliš drahými potravinami, které se dají koupit v každém obchodním řetězci. Protože jsem dvojnásobná máma zaměstnaná na plný úvazek, vím, jak to je s vařením a časem v kuchyni. A také jak náročné může být nakupování a shánění těch správných surovin se dvěma malými dětmi. Rychle, zdravě a chutně, to je každodenní motto při vaření nebo pečení, kterým se řídím. V mých receptech najdete přirozené produkty jako zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, kuřecí maso a také mám ráda, když to na talíři všechno pěkně barevně ladí. To mě přivedlo i k focení jídel a víc mých receptů najdete na mém účtu na Instagramu @gigivari. Ráda experimentuji v kuchyni a kombinuji různé chutě i různé kultury. Ráda se inspiruji orientální a exotickou kuchyní, ale mám ráda i slovenskou klasiku. Od té doby, co jsem máma, čím dál víc mě zajímá problematika zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví. I proto jsem se rozhodla absolvovat kurz poradce výživy, abych mohla v otázkách stravování pomoct i druhým. Už teď se těším, jestli ti moje recepty budou chutnat, ušetří ti čas v kuchyni a přitom budeš mít gurmánský zážitek.

Kategorie

VelikonočníReceptyBezlaktózovéFitness dezertyčervená řepa