Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Rebarborový koláč s křupavou drobenkou jako od babičky

30 min
12 porcí
rebarborový koláč od babičky

Potřebujeme: 

  • Na těsto:
  • 4-5 stonků rebarbory
  • 2 vajíčka
  • 3 lžíce domácího medu
  • 250 ml řeckého jogurtu
  • 250 g špaldové mouky
  • 150 g ovesných vloček (rozmixovaných)
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • 100 g kvalitního másla
  • ∗ (pokud se bude zdát těsto příliš tuhé, přidáme 0,5 dl rostlinného mléka)
  • Na drobenku:
  • 50 g špaldové mouky
  • 100 g ovesných vloček (rozmixovaných)
  • 150 g kokosového cukru
  • 50 g mletých mandlí (nebo jiných ořechů)
  • špetku mořské/himalájské soli
  • 150 g kvalitního másla
rebarborový koláč od babičky

Dnes ti přinášíme recept, který je jednoduchý na přípravu, chutná opravdu lahodně a super se hodí např. ke kávičce, na snídani nebo jen tak např. na přesnídávku. Navíc 100 g rebarbory má jen 21 kalorií, což je super, ne? Koláč je po upečení vláčný a má ideální kyselkavou chuť propojenou s karamelizovaným kokosovým cukrem a mandlemi společně s nadýchaným těstem. Mňam.

Pokud chceš stihnout tento rebarborový koláč, pospěš si, protože rebarbora je sezónní a měla by se sbírat do cca poloviny června. Pozdější sběr není vhodný, neboť stonky obsahují více kyseliny šťavelové, která by citlivým lidem mohla podráždit žaludeční sliznici. Jdeš na to? :-)

Čas přípravy

  • 30 minutpříprava
  • 40 minutpečení

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 180° C.

2

Kulatou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem.

3

Očistíme rebarboru. A to tak, že odřízneme jeden konec a stáhneme slupku podél rebarbory. Uděláme to tak z každé strany.

4

Listy v žádném případě nepoužíváme, mohly by být jedovaté vzhledem k jejich vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Stonky důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky.

5

Potom připravíme drobenku. Všechny suroviny na drobenku dáme společně do misky a zalejeme rozpuštěným máslem. Pořádně promícháme.

6

Ve velké misce vyšleháme žloutky s medem a na střídačku přidáváme jogurt a mix mouky, vloček, prášku do pečiva a másla. Pokud by se zdálo těsto příliš tuhé, přidáme mléko.

7

Vedle v misce vyšleháme bílky na sníh a opatrně jej zapracujeme do těsta.

8

Těsto nalejeme do formy a rovnoměrně přidáme rebarboru.

9

Nahoru nezapomeneme nasypat drobenku, kterou jsme připravili na začátku.

10

Takto připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby na cca 35-40 minut.

Tip č.1: My jsme koláč jedli ještě teplý a nahoru jsme si přidali kopeček zmrzliny. Konkrétně Protein Míša tvarohový. Vyzkoušej i ty a pochopíš. :-)

Tip č.2: Pokud chceme koláč vláčný, jako bývá bublanina, doporučuji vyměnit kulatou formu za standardní obdélníkový plech.

rebarbora
rebarbora koláč

Dobrou chuť 🙂!

Fotka autora
Petra Hegerová
Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.