Dnes ti přinášíme recept, který je jednoduchý na přípravu, chutná opravdu lahodně a super se hodí např. ke kávičce, na snídani nebo jen tak např. na přesnídávku. Navíc 100 g rebarbory má jen 21 kalorií, což je super, ne? Koláč je po upečení vláčný a má ideální kyselkavou chuť propojenou s karamelizovaným kokosovým cukrem a mandlemi společně s nadýchaným těstem. Mňam.
Pokud chceš stihnout tento rebarborový koláč, pospěš si, protože rebarbora je sezónní a měla by se sbírat do cca poloviny června. Pozdější sběr není vhodný, neboť stonky obsahují více kyseliny šťavelové, která by citlivým lidem mohla podráždit žaludeční sliznici. Jdeš na to? :-)
Čas přípravy
- 30 minutpříprava
- 40 minutpečení
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 180° C.
2
Kulatou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem.
3
Očistíme rebarboru. A to tak, že odřízneme jeden konec a stáhneme slupku podél rebarbory. Uděláme to tak z každé strany.
4
Listy v žádném případě nepoužíváme, mohly by být jedovaté vzhledem k jejich vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Stonky důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky.
5
Potom připravíme drobenku. Všechny suroviny na drobenku dáme společně do misky a zalejeme rozpuštěným máslem. Pořádně promícháme.
6
Ve velké misce vyšleháme žloutky s medem a na střídačku přidáváme jogurt a mix mouky, vloček, prášku do pečiva a másla. Pokud by se zdálo těsto příliš tuhé, přidáme mléko.
7
Vedle v misce vyšleháme bílky na sníh a opatrně jej zapracujeme do těsta.
8
Těsto nalejeme do formy a rovnoměrně přidáme rebarboru.
9
Nahoru nezapomeneme nasypat drobenku, kterou jsme připravili na začátku.
10
Takto připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby na cca 35-40 minut.
Tip č.1: My jsme koláč jedli ještě teplý a nahoru jsme si přidali kopeček zmrzliny. Konkrétně Protein Míša tvarohový. Vyzkoušej i ty a pochopíš. :-)
Tip č.2: Pokud chceme koláč vláčný, jako bývá bublanina, doporučuji vyměnit kulatou formu za standardní obdélníkový plech.
Dobrou chuť 🙂!