Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Recept na domácí bezový sirup s borůvkami – chuť lesního ovoce během celého roku

4 litra
domácí bezový sirup recept

Potřebujeme: 

  • 650 g lesních borůvek (klidně můžou být mražené)
  • 3 l vody
  • 60 g kyseliny citronové
  • 90 kusů plně rozvitých květů (cca 200 g)
  • 1,5 ks bio citronu
  • 2,5 kg kvalitního třtinového cukru
domácí bezový sirup recept

Borůvky jsou pro mě největším pokladem z lesů. Kromě zdraví prospěšných látek mají vynikající chuť a vůni. Abychom si je mohli vychutnat v průběhu roku častěji, připravila jsem bezový sirup i s jejich zastoupením :-). Takto si můžeme ještě častěji připomínat letní procházky lesem nejen díky fotografiím, ale i díky chuti sirupu.

Budu mít radost, pokud tě recept inspiruje. Sirupem si můžeš naplnit i menší lahvičky a budeš mít vzácný dárek pro svoje blízké.

Čas přípravy

  • 45 minutpříprava
  • 24 hodinmaserace

Jak na to?

1

Umyté lesní borůvky v širší misce nebo na talíři rozmačkáme vidličkou, případně rukou, aby jejich šťáva a chuť pěkně pronikla do sirupu. Nedoporučuju je mixovat, neboť pokud budou úplně rozemleté, bude těžké je potom v závěru oddělit od sirupu a plavaly by v něm kousky borůvek.

2

Vodu přivedeme ve větším hrnci k varu a po vychladnutí do ní přidáme kyselinu citronovou, umyté květy bezu bez tlustých stopek, bio citron nakrájený na kolečka a lesní borůvky.

3

Všechno společně necháme macerovat v chladu, na tmavém místě aspoň 24 hodin a sem tam směs promícháme, aby se pěkně uvolnily a promíchaly chutě.

4

Druhý den bez vyždímáme a přecedíme nejlépe do většího hrnce, protože k němu budeme přidávat cukr a objem se zvětší.

5

Na mírném plameni zahříváme směs a postupně do ní přidáváme třtinový cukr. Pokud máme k dispozici teploměr, sirup přivedeme jen k 80 ˚C, pokud ne, stačí, pokud sirup vypneme těsně před bubláním.

6

Teplým sirupem plníme připravené lahve a pořádně uzavřeme.

7

Lahve necháme pomaličku chladnout zabalené v dece.

8

Skladujeme je na tmavším místě a po otevření sirup skladujeme v ledničce.

Tip: Sirup můžeme využít i na oslazení bylinkového čaje v zimních měsících. Příjemně nám navodí chuť borůvek, které jsme si v létě nasbírali. Stejně tak si ním můžeme polít lívance nebo zdravý dezert :-).

sirup
bezový sirup
bezový sirup recept

Na zdraví :-)!

Fotka autora
Martina Kurtulíková
Redaktor ve Fitshakeru

Odmala zbožňuju pohyb, pozitivní věci, čas strávený v přírodě a smích. Ráda tvořím originály, dolaďuju detaily a neskutečně relaxuju při kreativních věcech. Miluju focení a foodstyling. Když to, na čem si pochutnáváme, lahodí i našim očím. Nejvzácnější je pro mě čas s mojí rodinkou a naplňuje mě i to, když naservíruju na stůl něco speciálního. Od té doby, co jsem maminkou, upřednostňuju zdravé varianty a vyvážené mlsky. Budu mít radost, pokud tě svými příspěvky inspiruju. 😊

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.