Všechny

Recept na domácí bezový sirup s borůvkami – chuť lesního ovoce během celého roku

Recepty
4.5 litra
domácí bezový sirup recept
Potřebujeme:
  • 650 g lesních borůvek (klidně můžou být mražené)
  • 3 l vody
  • 60 g kyseliny citronové
  • 90 kusů plně rozvitých květů (cca 200 g)
  • 1,5 ks bio citronu
  • 2,5 kg kvalitního třtinového cukru

Borůvky jsou pro mě největším pokladem z lesů. Kromě zdraví prospěšných látek mají vynikající chuť a vůni. Abychom si je mohli vychutnat v průběhu roku častěji, připravila jsem bezový sirup i s jejich zastoupením :-). Takto si můžeme ještě častěji připomínat letní procházky lesem nejen díky fotografiím, ale i díky chuti sirupu.

Budu mít radost, pokud tě recept inspiruje. Sirupem si můžeš naplnit i menší lahvičky a budeš mít vzácný dárek pro svoje blízké.

Čas přípravy
  • 45 minut
    příprava
  • 24 hodin
    maserace
Jak na to?
1
Umyté lesní borůvky v širší misce nebo na talíři rozmačkáme vidličkou, případně rukou, aby jejich šťáva a chuť pěkně pronikla do sirupu. Nedoporučuju je mixovat, neboť pokud budou úplně rozemleté, bude těžké je potom v závěru oddělit od sirupu a plavaly by v něm kousky borůvek.
2
Vodu přivedeme ve větším hrnci k varu a po vychladnutí do ní přidáme kyselinu citronovou, umyté květy bezu bez tlustých stopek, bio citron nakrájený na kolečka a lesní borůvky.
3
Všechno společně necháme macerovat v chladu, na tmavém místě aspoň 24 hodin a sem tam směs promícháme, aby se pěkně uvolnily a promíchaly chutě.
4
Druhý den bez vyždímáme a přecedíme nejlépe do většího hrnce, protože k němu budeme přidávat cukr a objem se zvětší.
5
Na mírném plameni zahříváme směs a postupně do ní přidáváme třtinový cukr. Pokud máme k dispozici teploměr, sirup přivedeme jen k 80 ˚C, pokud ne, stačí, pokud sirup vypneme těsně před bubláním.
6
Teplým sirupem plníme připravené lahve a pořádně uzavřeme.
7
Lahve necháme pomaličku chladnout zabalené v dece.
8
Skladujeme je na tmavším místě a po otevření sirup skladujeme v ledničce.

Tip: Sirup můžeme využít i na oslazení bylinkového čaje v zimních měsících. Příjemně nám navodí chuť borůvek, které jsme si v létě nasbírali. Stejně tak si ním můžeme polít lívance nebo zdravý dezert :-).

sirup
bezový sirup
bezový sirup recept

Na zdraví :-)!

Martina Kurtulíková
Redaktor ve Fitshakeru
Odmala zbožňuju pohyb, pozitivní věci, čas strávený v přírodě a smích. Ráda tvořím originály, dolaďuju detaily a neskutečně relaxuju při kreativních věcech. Miluju focení a foodstyling. Když to, na čem si pochutnáváme, lahodí i našim očím. Nejvzácnější je pro mě čas s mojí rodinkou a naplňuje mě i to, když naservíruju na stůl něco speciálního. Od té doby, co jsem maminkou, upřednostňuju zdravé varianty a vyvážené mlsky. Budu mít radost, pokud tě svými příspěvky inspiruju. 😊

Kategorie

ReceptyNápojeJiné