V minulosti jsem smažený sýr milovala. Okolnosti a změna stravování zapříčinily, že jsem ho ze svého jídelního lístku úplně vynechala. Našla jsem si však alternativu, díky které si i takovouto nezdravou pochoutku můžu dopřát a moje trávení nepřijde k žádné újmě. V první řade si kupuju kvalitní sýr, který neobsahuje žádné zbytečné konzervanty. Podstatnější fakt, v čem je můj recept zdravější, netkví v samotném sýru, ale ve způsobu jeho přípravy. Sýr nesmažím, ale peču! Výsledek je stejně křupavý, takže si na něm zaručeně pochutnáš ;-). A aby ti k sýru nechyběly hranolky, v mém receptu najdeš i jejich zdravější alternativu připravenou z celeru. Jdeš se se mnou pustit do přípravy?
Jak na to?
1
Celer oloupeme a nakrájíme na hranolky, které klademe na plech vyložený papírem na pečení. Osolíme, posypeme kmínem a pokapeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35-40 minut, nejlépe s ventilátorem.
2
Brokolici rozebereme na růžičky a tvrdé časti odřežeme. Vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Když je brokolice uvařená, vylejeme přebytečnou vodu přes sítko a necháme brokolici okapat a vychladnout.
3
Do mísy nastrouháme na jemném struhadle sýr. Přidáme vychladlou brokolici, kterou jsme vidličkou rozmačkali. Všechno společně důkladně promícháme.
4
Hrnky důkladně vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Polévkovou lžící plníme hrnky směsí sýra a brokolice tak, že směs přitlačíme a vršek opět zasypeme strouhankou.
5
Takto připravené hrnky klademe na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 45 minut při 200 °C.
6
Zatímco se sýr peče, připravíme tatarku z jogurtu. Jogurt dáme do misky, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a najemno nastrouhanou okurku. Ochutíme solí a pepřem.
7
Když je sýr upečený dozlatova, vytáhneme ho z trouby. Nožem uvolníme kraje a vyklopíme na talíř. Přidáme hranolky, jogurtovou tatarku a můžeme podávat.
Výživové hodnoty na 1 porci:
386 kcal
1622 kJ
T:
21 g
B:
28 g
S:
19 g
V:
4 g
Přeju ti dobrou chuť!
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.