Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Smažený sýr zdravě? Ano! Brokolicový sýr s celerovými hranolky

80 min
6 porcí
brokolicový sýr

Potřebujeme: 

  • Na celerové hranolky:
  • 1 větší celer
  • špetku mořské/himalájské soli
  • celý kmín na posypání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Na brokolicový sýr:
  • 1 ks menší brokolice
  • 500 g sýra do 30 % tuku
  • olej na vymaštění hrnků
  • celozrnnou špaldovou strouhanku (pokud nemáme, můžeme nahradit např. kukuřičnou)
  • Na jogurtovou tatarku:
  • 250 g bílého jogurtu
  • 1 červenou cibuli
  • 2 kyselé okurky
  • špetku mořské/himalájské soli
  • mletý pepř
brokolicový sýr

V minulosti jsem smažený sýr milovala. Okolnosti a změna stravování zapříčinily, že jsem ho ze svého jídelního lístku úplně vynechala. Našla jsem si však alternativu, díky které si i takovouto nezdravou pochoutku můžu dopřát a moje trávení nepřijde k žádné újmě. V první řade si kupuju kvalitní sýr, který neobsahuje žádné zbytečné konzervanty. Podstatnější fakt, v čem je můj recept zdravější, netkví v samotném sýru, ale ve způsobu jeho přípravy. Sýr nesmažím, ale peču! Výsledek je stejně křupavý, takže si na něm zaručeně pochutnáš ;-). A aby ti k sýru nechyběly hranolky, v mém receptu najdeš i jejich zdravější alternativu připravenou z celeru. Jdeš se se mnou pustit do přípravy?

Jak na to?

1

Celer oloupeme a nakrájíme na hranolky, které klademe na plech vyložený papírem na pečení. Osolíme, posypeme kmínem a pokapeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme 35-40 minut, nejlépe s ventilátorem.

2

Brokolici rozebereme na růžičky a tvrdé časti odřežeme. Vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit. Když je brokolice uvařená, vylejeme přebytečnou vodu přes sítko a necháme brokolici okapat a vychladnout.

3

Do mísy nastrouháme na jemném struhadle sýr. Přidáme vychladlou brokolici, kterou jsme vidličkou rozmačkali. Všechno společně důkladně promícháme.

4

Hrnky důkladně vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Polévkovou lžící plníme hrnky směsí sýra a brokolice tak, že směs přitlačíme a vršek opět zasypeme strouhankou.

5

Takto připravené hrnky klademe na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 45 minut při 200 °C.

6

Zatímco se sýr peče, připravíme tatarku z jogurtu. Jogurt dáme do misky, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a najemno nastrouhanou okurku. Ochutíme solí a pepřem.

7

Když je sýr upečený dozlatova, vytáhneme ho z trouby. Nožem uvolníme kraje a vyklopíme na talíř. Přidáme hranolky, jogurtovou tatarku a můžeme podávat.

Výživové hodnoty na 1 porci:

386 kcal

1622 kJ

T:

21 g

B:

28 g

S:

19 g

V:

4 g

Přeju ti dobrou chuť!

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.