Čekáš návštěvu a přemýšlíš, co zajímavého přichystat? Máš po svátcích masa dost a chceš si dopřát něco sytého a přitom lehkého? Máme pro tebe dobrý tip. Plněné palačinky! Na první pohled klasika. Stačí se však zakousnout a hned zjistíš pravý opak. Kořeněné slané palačinky plněné 3 druhy sýru, zalité rajčaty a všechno spolu zapečené, tvoří chutnou, sytou a neodolatelnou sestavu. Příprava je časově náročnější, stojí však za to vyzkoušet.
Jak na to?
1
Nejdřív uděláme palačinky. V misce smícháme mouku, koření a sůl.
2
Do vlažného mléka přidáme vajíčka, rozpuštěný kokosový olej a promícháme.
3
Přidáme k sypké směsi a ještě jednou všechno pořádně smícháme.
4
Palačinky smažíme na čisté pánvi (tím, že jsme do nich přidali olej, se nebudu na pánev lepit).
5
Potom připravíme sýrovou náplň. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova, k ní přidáme špenát a 5 minut podusíme.
6
Necháme chvilku vychladnout. Ricottu, nastrouhaný parmazán a mozzarellu smícháme s vychladlým špenátem.
7
Směs jemně navrstvíme na připravené palačinky. Na 1 palačinku vyjde cca 1 lžíce směsi na kopec.
8
Jako poslední připravíme rajčatovou omáčku. Na oleji dozlatova osmažíme cibulku, přidáme pasírovaná rajčata a přivedeme k varu.
9
Osolíme, okořeníme podle vlastní chuti a nakonec přidáme hrst nastrouhaného sýru (parmazánu). Pozor!!! Omáčku neředíme vodou!!!
10
Nakonec na dno pekáče nalijeme 1/3 omáčky, do níž ukládáme naplněné palačinky. Zbylou omáčku nalijeme na palačinky a posypeme nastrouhanou mozzarellou.
11
Pečeme při 170 °C cca 25 minut, než se sýr rozpustí a trochu zapeče.
TIP: Jestli máš ráda sladší rajčatovou omáčku, můžeš do ní přidat třtinový cukr nebo med. Rajčatovou omáčku můžeš vyměnit za svoji oblíbenou.
Výživové hodnoty na 1 porci:
719 kcal
3019 kJ
T:
36 g
B:
45 g
S:
59 g
V:
11 g
Přeju ti dobrou chuť! :-)
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz