Šťavnatý hruškový koláč s medem – lahodný dezert pro celou rodinu
60 min
15 ks

Podzim je za dveřmi a s ním i sezóna jablek a hrušek! Tak si běž nějaké najít a připrav si medový hruškový zákusek. Slibuju, že tě nezklame. Tenhle koláč obsahuje jemné kousky zkaramelizovaných medových hrušek, zasazených do lehkého celozrnného těsta, ochuceného skořicí. Jestli máš ráda hrušky, tenhle recept se určitě stane stálicí tvého receptáře.
Jak na to?
1
Předehřejeme troubu na 175 °C. Formu (o průměru 20 cm nebo menší pekáč) vymažeme máslem, posypeme moukou a na dno dáme papír na pečení.
2
Na pánvi orestujeme hrušky nakrájené na silnější plátky, med, pomerančovou šťávu, ochutíme ½ lžičky skořice. Restujeme na mírném ohni 8–10 minut.
3
Mezitím uděláme těsto. V misce vyšleháme změklé máslo a cukr do světlé nadýchané hmoty. Přidáme vejce – jedno po druhém – a po každém dobře rozšleháme.
4
Ve druhé samostatné misce smícháme mouku, zázvor, kypřicí prášek a zbytek skořice.
5
Moučnou směs po částech přidáme do máslové směsi. Nakonec přidáme jogurt a všechno spolu ještě vyšleháme. Těsto bude husté.
6
Dáme ho na plech, na něj navrstvíme medové hrušky a pečeme 40–50 minut nebo dokud není těsto upečené a hezky křupavé. Můžeme podávat s jogurtem.

Příjemné mlsání! 😊
Výborné tipy na recepty na vás čekají také v naší nadcházející výzvě Restart po létě, kde po přihlášení obdržíte knihu receptů se 40 recepty. Tak neváhejte a přihlaste se ještě dnes! Začínáme 5.9.: