Mám pro tebe jednoduchý recept na zdravý koláč plný jemných ovesných vloček, příjemného koření a sváteční perníkové chuti. Hodí se k snídani, ke kávě, čaji nebo jako zdravá dobrůtka pro malé a velké. Chvíle na mlsání může být tvojí oblíbenou částí dne.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 175 °C a formu potřeme olejem (můžeme použít menší čtvercový pekáč 20 x 20 cm, já jsem použila kruhovou formu o průměru 25 cm).
2
Ve středně velké misce smícháme jemné ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, perníkové koření a sůl.
3
V samostatné misce vyšleháme rozpuštěný (mírně vychladlý) kokosový olej, vaječné bílky a vanilku. Přidáme řecký jogurt a mícháme, dokud nezůstanou žádné velké hrudky jogurtu.
4
Vmícháme med. Střídavě přidáváme ovesnou směs a mléko. (Pro dosažení nejlepších výsledků přidáme ovesnou směs ve 3 stejných částech.)
5
Těsto rozetřeme do připravené formy. Pečeme 22–26 minut na 175 °C, nebo dokud nebude střed na dotek pevný a zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
6
Před krájením a podáváním necháme úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč můžeme podávat čistý nebo tak, jak to máme rádi. U nás je to s marmeládou a horkou čokoládou.
Výživové hodnoty na 1 ks:
141 kcal
594 kJ
T:
2 g
B:
4 g
S:
24 g
V:
2 g
Príjemné maškrtenie 😊!
Máš už dárky pod vánoční stromeček? Pokud ne u nás je stihneš jednou dva. Daruje fit dárek. Stačí si už jen vybrat.
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz