Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Vánoční nadýchaný medový perník z ovesných vloček

30 min
12 ks
medový perník

Potřebujeme: 

  • 1½ hrnku (150 g) instantních (jemných) ovesných vloček
  • 1¼ hrnku (150 g) celozrnné nebo bezlepkové mouky
  • 1½ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky sody bikarbony
  • 2½ lžíce perníkového koření (nebo podle chuti)
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžičku (14 g) kokosového oleje nebo másla
  • 2 bílky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (nemusí být)
  • ¾ hrnku (180 g) bílého řeckého jogurtu
  • 3–4 lžíce medu (60–80 ml)
  • ½ hrnku (120 ml) mléka
medový perník

Mám pro tebe jednoduchý recept na zdravý koláč plný jemných ovesných vloček, příjemného koření a sváteční perníkové chuti. Hodí se k snídani, ke kávě, čaji nebo jako zdravá dobrůtka pro malé a velké. Chvíle na mlsání může být tvojí oblíbenou částí dne.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 175 °C a formu potřeme olejem (můžeme použít menší čtvercový pekáč 20 x 20 cm, já jsem použila kruhovou formu o průměru 25 cm).

2

Ve středně velké misce smícháme jemné ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, perníkové koření a sůl.

3

V samostatné misce vyšleháme rozpuštěný (mírně vychladlý) kokosový olej, vaječné bílky a vanilku. Přidáme řecký jogurt a mícháme, dokud nezůstanou žádné velké hrudky jogurtu.

4

Vmícháme med. Střídavě přidáváme ovesnou směs a mléko. (Pro dosažení nejlepších výsledků přidáme ovesnou směs ve 3 stejných částech.)

5

Těsto rozetřeme do připravené formy. Pečeme 22–26 minut na 175 °C, nebo dokud nebude střed na dotek pevný a zapíchnutá špejle nevyjde čistá.

6

Před krájením a podáváním necháme úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Koláč můžeme podávat čistý nebo tak, jak to máme rádi. U nás je to s marmeládou a horkou čokoládou.

Výživové hodnoty na 1 ks:

141 kcal

594 kJ

T:

2 g

B:

4 g

S:

24 g

V:

2 g

medovy pernik

Príjemné maškrtenie 😊!

Máš už dárky pod vánoční stromeček? Pokud ne u nás je stihneš jednou dva. Daruje fit dárek. Stačí si už jen vybrat.

fitshaker eshop
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.