Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Šťavnatý mrkvový koláč s chutí podzimu

60 min
24 porcií
mrkvový koláč

Potřebujeme: 

  • Na těsto:
  • 280 g špaldové hladké mouky (alternativy: rýžová nebo BIO pšeničná)
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 2 zarovnané lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžičku mletého sušeného zázvoru
  • 4 vejce
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 1 lžičku mleté vanilky
  • 170 g hnědého třtinového cukru (alternativa: panela)
  • 110 g nasekaných vlašských ořechů
  • 65 g nadrobno nakrájených sušených datlí (alternativy: zlaté rozinky nebo brusinky)
  • 400 g najemno nastrouhané mrkve
  • --
  • Na krém:
  • 540 g lučiny linie
  • 2 balení kvalitního vanilkového cukru
  • 70 g práškového třtinového cukru
mrkvový koláč

Tento dokonale vláčný koláč provoní váš domov pravou podzimní atmosférou. V kombinaci s oblíbeným čajem či kávou potěší nejen vaše smysly, ale i duši.

Jeho příprava je snadná, chuť dokonale vyvážená a zároveň bohatá na živiny.

Ideální dezert pro každou příležitost, který vás nabije energií.

Jak na to?

1

Předehřejeme troubu na 180 °C.

2

V menší misce smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a všechna koření (skořici, muškátový oříšek, zázvor).

3

Ve druhé, větší misce vyšleháme vejce s hnědým třtinovým cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo a vanilku a vše dobře promícháme.

4

Postupně vmícháme sypkou směs do mokré směsi. Poté přidáme nasekané vlašské ořechy, nadrobno nakrájené datle a najemno nastrouhanou mrkev. Dobře promícháme, aby se suroviny spojily.

5

Těsto vlijeme do formy (24 x 37 cm) vyložené pečicím papírem. Pečeme přibližně 40 minut v předehřáté troubě na 180 °C, dokud koláč nezíská zlatavý vzhled a neprojde testem špejle.

6

Když je koláč upečený a vychladlý, připravíme krém. Vyšleháme lučinu spolu s vanilkovým cukrem a práškovým třtinovým cukrem, dokud nevznikne hladká směs.

7

Krém natřeme na vrch vychladlého koláče a koláč je připraven k podávání.

Výživové hodnoty na 1 ks:

267 kcal

1121 kJ

T:

16 g

B:

6 g

S:

23 g

V:

2 g

mrkvový koláč

Vychutnejte si tuto podzimní atmosféru, která pohladí tělo i duši.

Dobrou chuť!

Šťavnatý mrkvový koláč je skvělým společníkem nejen k šálku kávy, ale i k příjemným chvílím stráveným u dobré knihy.

Na našem Fitshaker e-shopu najdete také skvělé kaše k snídani, které vám pomohou na cestě za zdravějším životním stylem.

kaše eshop
Fotka autora
Simona Kollárová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mojí životní filozofií je žít v harmonii mysli, těla a duše. Jsem absolutní milovník jídla, které by z mého pohledu mělo být vždy vyvážené, nutričně bohaté a připravené z těch nejkvalitnějších surovin. Vysoká kvalita vždy neznamená i vysokou cenu, stejně jako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mým prostředkem, jak vypnout. Fascinuje mě, co všechno tělo dokáže, kolik síly v sobě ukrývá. Co dáte, to se vám vrátí, a u vašeho těla to platí dvojnásobně. Věřím, že moje články vám budou pomáhat při hledání vašich vlastních odpovědí a moje recepty obohatí vaši kuchyni. Jestli máte radši Instagram, můžete mě sledovat jako @foodistheroot.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.