Všechny
Recepty
Všeobecné
Zdraví
Stravování
Fitshaker podcasty
Cvičení
Proměny
Seberozvoj a motivace
Hubnutí
Pro fit maminky
LÉTO
Těhotenství
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!

Strapačky se zelím, řepou a křenem

80 min
2 porce
strapačky se zelim

Potřebujeme: 

  • Na strapačky:
  • 220 – 240 g oloupaných brambor
  • 1 vejce
  • 60 g polohrubé mouky
  • 50 g celozrnné špaldové mouky
  • --
  • Dále potřebujeme:
  • 1 středně velká bulva červené řepy (200 g)
  • olej
  • sůl
  • 220 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžička třtinového cukru
  • Čerstvý křen
  • 200 g uzeného nebo marinovaného tofu
strapačky se zelim

Podzim přeje jídlům, která zasytí, zahřejí a zároveň dodají tělu pořádnou dávku živin. A přesně takové jsou tyto strapačky – spojené s kysaným zelím, pečenou řepou a pikantním křenem. Tradiční pokrm, který dostal svěží a barevný kabát. Navíc v něm nechybí bílkovinné tofu, díky čemuž jde o ideální jídlo po tréninku i pohodový oběd do chladnějších dnů.

Jak na to?

1

Červenou řepu nakrájejte na kostky velké asi 1 – 1,5 cm. V misce zakápněte lžičkou oleje, osolte, promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 25 minut, aby byla řepa „na skus“.

2

Ze zelí vymačkejte tekutinu – neždímejte moc, aby si zelí díky své kyselé šťávě trochu tekutiny zachovalo.

3

V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte, dokud nezíská zlatavý nádech. Přidejte zelí, cukr a podlijte trochou vody. Přiklopené duste 5 minut.

4

Oloupané brambory nastrouhejte najemno. V míse párkrát stlačte tyčovým mixérem – nemixujte najemno! Přidejte vejce, špetku soli a obě mouky. Dobře promíchejte.

5

Těsto protlačte přes „haluškové“ síto do vroucí osolené vody. Vařte 2 – 3 minuty. Poté sceďte a nechte okapat.

6

Strapačky promíchejte se zelím.

7

Tofu nakrájejte na kostičky a na trošce oleje orestujte ze všech stran.

8

Strapačky servírujte s pečenou řepou, tofu a křenem.

Dobrou chuť!

Fotka autora
Martina Baťhová
Redaktorka ve Fitshaker

Jídlo a vaření jsem měla ráda už od mala, ale pohyb méně. To se projevilo i na mé váze, kterou jsem začala v dospívání řešit. Změnila jsem stravovací návyky, začala pravidelně cvičit, a tak se zdravý životný styl stal mou přirozenou součástí. Vedle záliby ve vaření jsem milovala i focení, což se spojilo v příjemnou formu předávání inspirace dál mezi příznivce zdravého jídla. Vařím spíše rychlejší jídla, aby zbyl čas i na další aktivity a vaření se nestalo vyčerpávající činností, ale radostí. Můj blog: zdravezivena.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.