
Podzim přeje jídlům, která zasytí, zahřejí a zároveň dodají tělu pořádnou dávku živin. A přesně takové jsou tyto strapačky – spojené s kysaným zelím, pečenou řepou a pikantním křenem. Tradiční pokrm, který dostal svěží a barevný kabát. Navíc v něm nechybí bílkovinné tofu, díky čemuž jde o ideální jídlo po tréninku i pohodový oběd do chladnějších dnů.
Jak na to?
1
Červenou řepu nakrájejte na kostky velké asi 1 – 1,5 cm. V misce zakápněte lžičkou oleje, osolte, promíchejte a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C asi 25 minut, aby byla řepa „na skus“.
2
Ze zelí vymačkejte tekutinu – neždímejte moc, aby si zelí díky své kyselé šťávě trochu tekutiny zachovalo.
3
V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte, dokud nezíská zlatavý nádech. Přidejte zelí, cukr a podlijte trochou vody. Přiklopené duste 5 minut.
4
Oloupané brambory nastrouhejte najemno. V míse párkrát stlačte tyčovým mixérem – nemixujte najemno! Přidejte vejce, špetku soli a obě mouky. Dobře promíchejte.
5
Těsto protlačte přes „haluškové“ síto do vroucí osolené vody. Vařte 2 – 3 minuty. Poté sceďte a nechte okapat.
6
Strapačky promíchejte se zelím.
7
Tofu nakrájejte na kostičky a na trošce oleje orestujte ze všech stran.
8
Strapačky servírujte s pečenou řepou, tofu a křenem.

Dobrou chuť!
Jídlo a vaření jsem měla ráda už od mala, ale pohyb méně. To se projevilo i na mé váze, kterou jsem začala v dospívání řešit. Změnila jsem stravovací návyky, začala pravidelně cvičit, a tak se zdravý životný styl stal mou přirozenou součástí. Vedle záliby ve vaření jsem milovala i focení, což se spojilo v příjemnou formu předávání inspirace dál mezi příznivce zdravého jídla. Vařím spíše rychlejší jídla, aby zbyl čas i na další aktivity a vaření se nestalo vyčerpávající činností, ale radostí. Můj blog: zdravezivena.cz


