Všechny

Vepřová panenka v medové marinádě: tip na nedělní oběd

Recepty
24. apr 2022
Júlia Rašlová
6 porcí
vepřová panenka v medové marinádě
Potřebujeme:
  • 1 000 g vepřové panenky
  • 4 lžíce olivového oleje + na opékání
  • 2 lžíce domácího medu
  • 4 lžíce sójové omáčky (např. Tamari)
  • 3 stroužky česneku
  • mořskou/himalájskou sůl
  • bylinky (rozmarýn, tymián, oregano)

Vepřové maso bohužel patří mezi ta masa, co obsahují hodně tuku. Jestliže si ho chceme jednou za čas dopřát, doporučuji vybrat si panenku. Je chutná, šťavnatá a neobsahuje velké množství tuku. Její příprava není složitá, a když ji naložíme do chutné marinády, určitě si pochutná nejeden labužník. V kombinaci s chutným salátem si ji můžeme klidně dopřát i na večeři. Ideálně však minimálně 3 hodiny před tím, než půjdeš spát. A jestliže máš pomalejší metabolismus, raději si ji dopřej na oběd, například v neděli.

Čas přípravy
  • 2 hodiny
    odležení
  • 25 minut
    opékání
Jak na to?
1
Panenku umyjeme a odblaníme.
2
Nakrájíme na medailonky a jemně naklepeme.
3
V míse smícháme olivový olej, med a sójovou omáčku.
4
Maso vložíme do mísy a promícháme tak, aby omáčka pokryla všechny kousky.
5
Nakonec přidáme nasekaný česnek, sůl a natrhané bylinky.
6
Všechno spolu promícháme a vložíme do ledničky odležet na 2 hodiny.
7
Po odležení panenku pečeme na pánvi na olivovém oleji cca 5 minut z každé strany.
8
Můžeme podávat se zeleninou nebo libovolnou přílohou.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 170 g bez přílohy):

243 kcal

1022 kJ

T:

8 g

B:

35 g

S:

6 g

Přeju dobrou chuť :-)!

Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Kategorie

ReceptyJídla z masa