Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Recept na hovězí guláš zahuštěný cuketou podávaný s domácím špaldovým knedlíkem

180 min
8 porcí
zdravý hovězí guláš

Potřebujeme: 

  • Na guláš:
  • 400 g cibule
  • 1 300 g hovězího masa (já jsem použila plec)
  • 2 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
  • 200 g pasírovaných rajčat nebo protlaku
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 1 lžičku kari koření Thajsko (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 500 ml vody
  • 250 g papriky
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř (vynecháme, pokud děláme recept pro děti)
  • 150 g cukety
  • Na celozrnný knedlík:
  • 250 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • ¼ kostky bio droždí
  • mořskou/himalájskou sůl
zdravý hovězí guláš

Každý den nemáš chuť na salát nebo lehčí jídlo. Je úplně v pořádku, když občas dostaneš chuť i na kaloričtější jídlo. I to nejkaloričtější se dá totiž udělat tak, abys ho mohla sníst bez obav. Nevynechej ten den pohyb a jsi v pohodě. Dnes ti přináším recept na vynikající hovězí guláš. K zahuštění použijeme cuketu a jako přílohu si uděláme domácí špaldový knedlík. Hovězí maso bychom neměli jíst příliš často, klidně stačí max. 1–2x za měsíc. Je plné bílkovin a navíc je bohaté i na železo. Nepřežeň to s knedlíkem a pochutnej si na tomto skvělém obědě. ;-)

Při vaření guláše:

1

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

2

Hovězí maso nakrájíme na větší kostky.

3

Do hrnce nalijeme olej, který necháme rozehřát. Přidáme nakrájenou cibuli a restujeme dosklovata.

4

Když je cibule orestovaná, přidáme pasírovaná rajčata a za stálého míchání necháme odpařit vodu.

5

Přisypeme mletou červenou papriku, koření kari Thajsko a promícháme.

6

Přidáme nakrájené maso a chvíli restujeme, aby se zatáhlo.

7

Podlijeme vodou, přidáme nakrájenou papriku, dochutíme solí, pepřem a dusíme cca 2 hodiny.

8

Když je maso měkké, odebereme trochu šťávy do mixéru. Přidáme na kostky nakrájenou cuketu a rozmixujeme dohladka.

9

Přidáme k masu a necháme chvíli povařit.

Tip: Kdyby bylo maso stále tuhé, můžeme přidat 2 lžíce octu a převařit.

Při přípravě knedlíku:

1

Do mísy vysypeme mouku.

2

Ve vlažné vodě s cukrem rozdrobíme droždí, dobře promícháme a přilijeme k mouce.

3

Přidáme sůl a všechno spolu dobře promísíme.

4

Těsto necháme hodinu kynout a vložíme do páry cca na 25 minut.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 400 g, z toho 300 g guláš a 100 g knedlík):

383 kcal

1610 kJ

T:

15 g

B:

29 g

S:

32 g

V:

5 g

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.