Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Výborné zapečené kuřecí maso s rýží a cuketou podávané s tzatziki

45 min
4 porce
kureci s ryzi a omackou

Potřebujeme: 

  • 500 g kuřecích prsou nebo vykostěných stehen
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci nasekané čerstvé petrželové nati (nebo ½ lžičky sušené petržele)
  • 1 lžičku nasekaného čerstvého oregana (nebo ½ lžičky sušeného oregana)
  • 1 lžičku nasekaného čerstvého tymiánu (nebo ¼ lžičky sušeného tymiánu)
  • 1 lžičku sladké červené papriky
  • ¾ lžičky soli
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • ¼ lžičky kurkumy
  • 1 hrnek dlouhozrnné bílé rýže
  • 1 střední cuketu
  • 2 hrnky vývaru/vody
  • --
  • k podávání
  • tzatziki okurkovou omáčku
  • pita chléb
  • nasekané čerstvé bylinky (čerstvý kopr, bazalku, petržel nebo pažitku)
  • čerstvý citron
kureci s ryzi a omackou

Pokud máš ráda recepty na kuřecí maso inspirované Středomořím, určitě vyzkoušej tento chutný, jednoduchý, ale hlavně rychlý recept.

Proč si toto jídlo zamiluješ:

  • Je snadné. Kuře stačí nakrájet a vložit do troubu společně s cuketou a rýží. Maso ani rýži není potřeba předem dusit či vařit. Všechno se peče společně v jednom pekáči!
  • Je zdravé. Jednoduché, lehké a čerstvé ingredience se spojují v jídle, které obsahuje čerstvou zeleninu, hubené bílkoviny a minimálně nasycené tuky.
  • Je chutné. Nebojte se, je to sice jednoduchá kombinace, ale jídlo určitě není chuťově nudné. Díky teplému koření, jako je paprika, kurkuma a kmín, jakož i slaným přísadám, jako je česnekový prášek a čerstvé bylinky, je tento kuřecí a rýžový pekáč nabitý chutí.
  • Je všestranné. Vychutnej si kuřecí maso a rýži jako jednoduché jídlo samostatně nebo si k němu přidej volitelné přílohy a nech každého člena rodiny, aby si přizpůsobil svoji vlastní kuřecí misku. Moje návrhy na přílohu najdeš uvedené níže, aby byli všichni u stolu spokojení!

Jak na to?

1

Pekáč vymažeme olivovým olejem.

2

Do pekáče přidáme na menší kousky nakrájené maso, citronovou šťávu, olivový olej, petrželovou nať, oregano, tymián, papriku, sůl, kmín, česnekový prášek, pepř a kurkumu. Dobře promícháme, aby se všechno spojilo.

3

Necháme kuřecí maso odležet a marinujeme v bylinkách a koření při pokojové teplotě, než se předehřeje trouba na 190 °C.

4

Potom k masu přidáme neuvařenou rýži, cuketu nastrouhanou nahrubo a vývar/vodu. Promícháme, aby se všechno spojilo.

5

Pečeme 35–40 minut nebo dokud se většina tekutiny nevstřebá a rýže nezměkne. Pokud je rýže po 40 minutých stále křupavá, pekáč zakryjeme a vrátíme do trouby na 5–10 minut nebo dokud není hotová. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme polité okurkovým tzatziki, čerstvými bylinkami a citronem.

Tipy na variace receptů:

  • Pokud nemáme čas marinovat kuřecí maso před pečením, je to v pořádku. Jídlo bude stále vynikající!
  • Vynecháme cuketu, pokud nechceme mít v misce žádnou zeleninu.
  • Cuketu můžeme vyměnit za jinou zeleninu. Mražený hrášek nebo kukuřici, mraženou zeleninovou směs, dušené nakrájené houby nebo brokolici. Všechno jsou to super možnosti.
  • Pro ještě větší chuť nahradíme ½ hrnku kuřecího vývaru suchým bílým vínem.

Návrhy na servírování:

Mezi vhodné přílohy patří omáčka tzatziki, čerstvé citrony, čerstvé bylinky, rychle nakládaná červená cibule, nakrájené olivy, sýr feta, hummus a nakrájená čerstvá zelenina, jako jsou rajčata a okurky.

Výživové hodnoty na 1 porci:

575 kcal

2405.8 kJ

T:

15 g

B:

38 g

S:

70 g

V:

5.6 g

zapecena ryze s kurecim masem

Ať ti chutná 😊.

Dopřej svému tělu proměnu a formu, jakou si zaslouží. Začni ho formovat nejen zdravou a chutnou stravou, ale též pravidelným pohybem a vytrvej i během podzimu. Přidej se do výzvy Restart po létě, kde na tebe čeká množství cvičení, které ti k tvojí vytoužené formě pomůže.

cviceni na doma
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.