Pokud máš ráda recepty na kuřecí maso inspirované Středomořím, určitě vyzkoušej tento chutný, jednoduchý, ale hlavně rychlý recept.
Proč si toto jídlo zamiluješ:
- Je snadné. Kuře stačí nakrájet a vložit do troubu společně s cuketou a rýží. Maso ani rýži není potřeba předem dusit či vařit. Všechno se peče společně v jednom pekáči!
- Je zdravé. Jednoduché, lehké a čerstvé ingredience se spojují v jídle, které obsahuje čerstvou zeleninu, hubené bílkoviny a minimálně nasycené tuky.
- Je chutné. Nebojte se, je to sice jednoduchá kombinace, ale jídlo určitě není chuťově nudné. Díky teplému koření, jako je paprika, kurkuma a kmín, jakož i slaným přísadám, jako je česnekový prášek a čerstvé bylinky, je tento kuřecí a rýžový pekáč nabitý chutí.
- Je všestranné. Vychutnej si kuřecí maso a rýži jako jednoduché jídlo samostatně nebo si k němu přidej volitelné přílohy a nech každého člena rodiny, aby si přizpůsobil svoji vlastní kuřecí misku. Moje návrhy na přílohu najdeš uvedené níže, aby byli všichni u stolu spokojení!
Jak na to?
1
Pekáč vymažeme olivovým olejem.
2
Do pekáče přidáme na menší kousky nakrájené maso, citronovou šťávu, olivový olej, petrželovou nať, oregano, tymián, papriku, sůl, kmín, česnekový prášek, pepř a kurkumu. Dobře promícháme, aby se všechno spojilo.
3
Necháme kuřecí maso odležet a marinujeme v bylinkách a koření při pokojové teplotě, než se předehřeje trouba na 190 °C.
4
Potom k masu přidáme neuvařenou rýži, cuketu nastrouhanou nahrubo a vývar/vodu. Promícháme, aby se všechno spojilo.
5
Pečeme 35–40 minut nebo dokud se většina tekutiny nevstřebá a rýže nezměkne. Pokud je rýže po 40 minutých stále křupavá, pekáč zakryjeme a vrátíme do trouby na 5–10 minut nebo dokud není hotová. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme polité okurkovým tzatziki, čerstvými bylinkami a citronem.
Tipy na variace receptů:
- Pokud nemáme čas marinovat kuřecí maso před pečením, je to v pořádku. Jídlo bude stále vynikající!
- Vynecháme cuketu, pokud nechceme mít v misce žádnou zeleninu.
- Cuketu můžeme vyměnit za jinou zeleninu. Mražený hrášek nebo kukuřici, mraženou zeleninovou směs, dušené nakrájené houby nebo brokolici. Všechno jsou to super možnosti.
- Pro ještě větší chuť nahradíme ½ hrnku kuřecího vývaru suchým bílým vínem.
Návrhy na servírování:
Mezi vhodné přílohy patří omáčka tzatziki, čerstvé citrony, čerstvé bylinky, rychle nakládaná červená cibule, nakrájené olivy, sýr feta, hummus a nakrájená čerstvá zelenina, jako jsou rajčata a okurky.
Výživové hodnoty na 1 porci:
575 kcal
2405.8 kJ
T:
15 g
B:
38 g
S:
70 g
V:
5.6 g
Ať ti chutná 😊.
Dopřej svému tělu proměnu a formu, jakou si zaslouží. Začni ho formovat nejen zdravou a chutnou stravou, ale též pravidelným pohybem a vytrvej i během podzimu. Přidej se do výzvy Restart po létě, kde na tebe čeká množství cvičení, které ti k tvojí vytoužené formě pomůže.
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz