Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Zapékaná krémová rýže se žampióny a špenátem

50 min
4 porce
krémová rýže

Potřebujeme: 

  • Na zapékanou rýži:
  • 1 cibuli nakrájenou na kostky
  • 250 g žampiónů nakrájených na kousky
  • 190 g sušených rajčat
  • mořskou/himalájskou sůl
  • koření (kmín, červenou papriku, rozmarýn, mletý černý pepř...)
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1½ hrnku uvařené rýže
  • 200 g cottage sýru
  • 200 g jogurtu
  • 1 vajíčko
  • 1 hrnek nastrouhaného parmazánu
  • Na posypku:
  • 2–3 krajíce oblíbeného chleba natrhaného na kousky
  • 1 hrst čerstvé petrželové natě
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 15 ml olivového oleje
krémová rýže

Toto je recept, který si můžeš přizpůsobit podle chuti, nálady nebo podle toho, co máš v lednici.

Jednoduchý a chutný. 😊

Tento pekáč je možné podávat jako vegetariánské jídlo nebo jako přílohu k masu.

Tak neváhej a připrav si zapékanou rýži buď podle receptu, nebo si ji přizpůsob podle sebe.

Jak na to?

1

Nejdřív uděláme posypku. Zkombinujeme chleba, petržel a tymián a rozmixujeme je nahrubo v kuchyňském robotu. Potom polijeme olivovým olejem a odložíme stranou.

2

Troubu si předehřejeme na 170 ˚C.

3

Ve velké pánvi na střední teplotě osmažíme cibulku dozlatova.

4

Přidáme žampióny, sušená rajčata, okořeníme a restujeme 5 minut.

5

Přidáme nakrájený špenát a restujeme 1–2 minuty.

6

Přidáme rýži a mícháme, dokud se všechno nespojí.

7

V misce smícháme cottage sýr, jogurt, vajíčko a parmazán a přidáme směs k rýži. Všechno spolu promícháme.

8

Jemně vymastíme pekáč. Přidáme do něj rýži a dáme zapéct.

9

Po 20 minutách přidáme do pekáče posypku a pečeme ještě asi 5–10 minut.

10

Podáváme samotné, se salátem nebo jako přílohu k masu.

TIP: Místo posypky je možné použít nastrouhaný sýr. Do receptu můžeme přidat klidně maso a zkombinovat zeleninu, kterou máme rádi.

Výživové hodnoty na 1 porci:

520 kcal

2184 kJ

T:

23 g

B:

30 g

S:

44 g

V:

8 g

zapekana ryze
rýže se žampiony recept

Ať ti chutná 😊!

2. 5. jsme odstartovali letošní výzvu do plavek, která bude kromě cvičení plná užitečných rad o stravování a výživě.

Přidej se k nám a pojď si splnit sen o zdravém a spokojeném JÁ:

výzva
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.