Znáš kombuchu?
Já jsem ji objevila teprve před pár lety úplnou náhodou při pravidelné návštěvě obchodu se zdravou výživou. Po přečtení základních informací jsem se rozhodla tento tajemný nápoj vyzkoušet. A jsem mu věrná dodnes!
Je to fermentovaný mírně šumivý nápoj, vyráběný převážně ze zeleného a černého čaje, se spoustou zdraví prospěšných vlastností pro naše tělo. A právě o tomto elixíru si prozradíme trochu víc na následujících řádcích.
O jaký nápoj jde a odkud pochází?
Kombucha není žádným aktuálním trendem ve světě nápojů. Existuje déle než většina nápojů, které v současnosti známe. Je to fermentovaný mírně šumivý nápoj, který vzniká procesem fermentace cukru, kombuchové kultury a čaje, obvykle zeleného, nebo černého.
Tak, jako se nedá přesně určit historie a původ čaje, nedokážeme určit ani přesnou historii a původ tohoto nápoje. Existuje však pár teorií.
Jedna z nich se datuje do roku 211 př. n. l. do Číny, kdy císař Čchin Š’-chuang-ti hledal klíč k nesmrtelnosti. A objevil „houbový čaj“, dnešní kombuchu.
Další říká, že první kombucha se zrodila úplnou náhodou v šálku sladkého čaje, který zůstal na okenním parapetu.
Nejpravděpodobnější však je, že kombucha pochází z Číny nebo Japonska.
Její benefity pro naše zdraví
Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů na světě. Obsahuje hodně bioaktivních sloučenin, jako jsou například polyfenoly, které v těle fungují jako silné antioxidanty, působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňují životnost buněk.
Pravidelné dávky fermentovaných potravin posilují imunitní systém. Probiotika, jak všichni víme, dodávají střevu zdravé bakterie. Tyto bakterie můžou zlepšit mnohé aspekty zdraví včetně zlepšení trávení, posílení imunitního systému, snížení zánětů a různých infekcí a dokonce i nastartování hubnutí nebo zvýšení celkové energie.
Stejně jako polyfenoly v čaji, i kyselina octová, která vzniká při procesu fermentace, může „zabíjet“ mnoho potenciálně škodlivých mikroorganismů.
Kombucha, zázračný nápoj s mnoha benefity pro naše zdraví:
je zdrojem prospěšných probiotik, detoxikuje organismus,obsahuje antioxidanty,má silné antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, podporuje imunitní systém, zlepšuje trávicí systém, zvyšuje životní energii, zlepšuje celkové metabolické zdraví.Jak jsme už uvedli, při procesu fermentace nápoje je potřebný cukr. Při nákupu je nejdůležitější sledovat složení a vyhýbat se přeslazeným verzím. Ty můžou obsahovat nadměrné množství přidaného cukru. Přiměřené množství cukru na 100 ml nápoje je cca 3–4 gramy.
Tip od Fitshakeru: Internetový obchod Bonumos přináší na trh zajímavou novinku ve formě fermentovaného mikrodrinku Cidrani Kombucha v různých příchutích. Jde o inovativní verzi známé kombuchy. Tento nápoj má čisté složení, je nutričně bohatý, plný živin a vitamínů.
Za chvíli startujeme NOVOROČNÍ VÝZVU 🤩!
Čeká na tebe nejen nadílka nových tréninků, ale i motivační a stravovací rozhovory s odborníky. Tato výzva tě opravdu od začátku roku pořádně nakopne a rozpumpuje tvoji energii. Nezapomeň, začínáme už 8. ledna.
Jsem nadšencem zdravého životního stylu a ráda hledám novou inspiraci a teorie z této oblasti, které hned zkouším aplikovat v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupech... Nejlépe se cítím v přírodě (procházky se psem, běhání, cyklistika), kde se vždy nadopuju pozitivní energií.