Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Zdravé celozrnné kynuté muffiny z červené řepy

24 porcí
muffiny z červené řepy

Potřebujeme: 

  • 250 g mrkve
  • 250 g červené řepy
  • 25 g droždí
  • 300 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 1 lžičku cukru
  • 1½ lžičky soli
  • 600 g celozrnné mouky
  • olej na vymaštění formy
  • žloutek na pomazání
muffiny z červené řepy

Děti začaly opět chodit do školy a já mám pro vás tip na to, co zdravého a chutného jim přibalit k obědu. Aby byl obědový balíček obzvlášť chutný, nabízím recept na tyto muffiny s červenou řepou a mrkví. Jsou opravdu velmi dobré. Jsem si jistá, že budou hitem mnoha dětí.

Muffiny nejsou v žádném případě suché a řepa a mrkev jim dodají jemnou sladkou chuť.

Mám je vyzkoušené i jako odpolední mňamku s trochou Lučiny a zeleniny k tomu. Dají se také snadno použít i k polévce nebo jako příloha k chutnému salátu.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 220 ˚C.

2

Oškrábeme a nahrubo nastrouháme mrkev a řepu.

3

V misce ve vodě rozpustíme droždí. Předtím, než nalijeme do misky mléko, mírně ho ohřejeme. Promícháme, aby se droždí rozpustilo.

4

Přidáme cukr, sůl, celozrnnou mouku a nakonec zamísíme do těsta nastrouhanou řepu a mrkev. Když je těsto řídké, můžeme přidat víc mouky.

5

Těsto necháme kynout cca 1 hodinu na teplém místě.

6

Rovnoměrně ho vložíme do forem, které jsme si potřeli olejem. Necháme chvilku kynout.

7

Muffiny potřeme žloutkem a posypeme semínky. Pečeme 25–30 minut nebo dokud nejsou muffiny upečené.

8

Po upečení necháme chvilku vychladnout a potom vyndáme z formy.

TIP: Místo mrkve můžeme použít petržel, pastinák, dýni nebo brambor.

Výživové hodnoty na 1 ks:

105 kcal

444 kJ

T:

1 g

B:

5 g

S:

19 g

V:

3 g

recept muffiny z červené řepy

Dobrou chuť! 😊

vaření zdravě
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.