Děti začaly opět chodit do školy a já mám pro vás tip na to, co zdravého a chutného jim přibalit k obědu. Aby byl obědový balíček obzvlášť chutný, nabízím recept na tyto muffiny s červenou řepou a mrkví. Jsou opravdu velmi dobré. Jsem si jistá, že budou hitem mnoha dětí.
Muffiny nejsou v žádném případě suché a řepa a mrkev jim dodají jemnou sladkou chuť.
Mám je vyzkoušené i jako odpolední mňamku s trochou Lučiny a zeleniny k tomu. Dají se také snadno použít i k polévce nebo jako příloha k chutnému salátu.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 220 ˚C.
2
Oškrábeme a nahrubo nastrouháme mrkev a řepu.
3
V misce ve vodě rozpustíme droždí. Předtím, než nalijeme do misky mléko, mírně ho ohřejeme. Promícháme, aby se droždí rozpustilo.
4
Přidáme cukr, sůl, celozrnnou mouku a nakonec zamísíme do těsta nastrouhanou řepu a mrkev. Když je těsto řídké, můžeme přidat víc mouky.
5
Těsto necháme kynout cca 1 hodinu na teplém místě.
6
Rovnoměrně ho vložíme do forem, které jsme si potřeli olejem. Necháme chvilku kynout.
7
Muffiny potřeme žloutkem a posypeme semínky. Pečeme 25–30 minut nebo dokud nejsou muffiny upečené.
8
Po upečení necháme chvilku vychladnout a potom vyndáme z formy.
TIP: Místo mrkve můžeme použít petržel, pastinák, dýni nebo brambor.
Výživové hodnoty na 1 ks:
105 kcal
444 kJ
T:
1 g
B:
5 g
S:
19 g
V:
3 g
Dobrou chuť! 😊
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz