Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Batátovo-špenátové muffiny se sýrem: ideální na dlouhé cesty autem

35 min
16 ks
batatové muffiny

Potřebujeme: 

  • 125 ml olivového oleje + na vymazání formy
  • 100 g mrkve
  • 250 g batátů
  • 300 g celozrnné špaldové mouky nebo hladké
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku mleté červené papriky
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 3 vejce
  • 180 g řeckého nebo klasického bílého jogurtu
  • 80 g strouhaného sýru, já jsem použila čedar (množství si přizpůsobte podle sebe)
  • dýňová semínka na posypání (příp. jiná)
batatové muffiny

Tyto křupavé sladko-slané muffiny jsou mým nejnovějším receptem a jsou ideální do krabičky na oběd, piknik, na dlouhé cesty autem jako snack, k snídani, svačině nebo jako pohoštění pro malé i velké. Obsahují 3 druhy zeleniny a dají se snadno přizpůsobit. Použij základní recept a přizpůsob si vlastní zeleninové muffiny tak, abys vyhověla chuti svojí rodiny.

Jak na to?

1

Troubu si předehřejeme na 200 ˚C. Formu si můžeme vymazat olejem a péct bez papíru nebo použijeme papírky, které také potřeme olejem, abychom zabránili nalepení muffinu.

2

Mrkev a batát nahrubo nastrouháme ručně nebo mixérem a vymačkáme z nich co nejvíc šťávy. Dáme si je do papírových ubrousků nebo do utěrky.

3

V misce smícháme suché přísady: mouku, prášek do pečiva, sůl, koření.

4

V mixéru rozmixujeme špenát s vejci, jogurtem a olejem.

5

K suchým přísadám přidáme rozmixovaný špenát, nastrouhanou mrkev a batát, sýr a všechno spolu promícháme. Směs musí být hustá a lepkavá, kdyby byla řidší, přidáme víc mouky.

6

Těsto nadávkujeme do formy a posypeme semínky. Pečeme 30–35 minut nebo dokud nejsou muffiny zevnitř upečené po zkoušce špejlí. Průběžně je kontrolujeme, každá trouba je jiná.

7

Po upečení necháme vychladnout a skladujeme zabalené při pokojové teplotě 3 dny.

Výživové hodnoty na 1 ks:

211 kcal

886 kJ

T:

12 g

B:

7 g

S:

17 g

V:

2 g

recept muffiny

Dobrou chuť 🙂!

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.