Tyto křupavé sladko-slané muffiny jsou mým nejnovějším receptem a jsou ideální do krabičky na oběd, piknik, na dlouhé cesty autem jako snack, k snídani, svačině nebo jako pohoštění pro malé i velké. Obsahují 3 druhy zeleniny a dají se snadno přizpůsobit. Použij základní recept a přizpůsob si vlastní zeleninové muffiny tak, abys vyhověla chuti svojí rodiny.
Jak na to?
1
Troubu si předehřejeme na 200 ˚C. Formu si můžeme vymazat olejem a péct bez papíru nebo použijeme papírky, které také potřeme olejem, abychom zabránili nalepení muffinu.
2
Mrkev a batát nahrubo nastrouháme ručně nebo mixérem a vymačkáme z nich co nejvíc šťávy. Dáme si je do papírových ubrousků nebo do utěrky.
3
V misce smícháme suché přísady: mouku, prášek do pečiva, sůl, koření.
4
V mixéru rozmixujeme špenát s vejci, jogurtem a olejem.
5
K suchým přísadám přidáme rozmixovaný špenát, nastrouhanou mrkev a batát, sýr a všechno spolu promícháme. Směs musí být hustá a lepkavá, kdyby byla řidší, přidáme víc mouky.
6
Těsto nadávkujeme do formy a posypeme semínky. Pečeme 30–35 minut nebo dokud nejsou muffiny zevnitř upečené po zkoušce špejlí. Průběžně je kontrolujeme, každá trouba je jiná.
7
Po upečení necháme vychladnout a skladujeme zabalené při pokojové teplotě 3 dny.
Výživové hodnoty na 1 ks:
211 kcal
886 kJ
T:
12 g
B:
7 g
S:
17 g
V:
2 g
Dobrou chuť 🙂!
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz