Zvěřina není v našem jídelníčku celkem běžná. Kvalita tohoto masa je však velmi dobrá a hlavně výživná. Obsahuje hodně bílkovin a minimum tuku. Proto je vhodná do jídel, která jsou výživově hodnotná a přitom nejsou velmi kalorická. Tak směle do toho vyzkoušet něco jiného a hlavně chutného!
Jak na to?
1
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na rozpáleném oleji.
2
Přidáme jelení maso nakrájené na větší kostky a chvíli ho restujeme, aby se zatáhlo.
3
Když se maso zatáhne, podlijeme ho červeným vínem a dusíme.
4
Oškrábeme mrkev, petržel a celer. Přidáme k masu a dolijeme vodu tak, aby byla zelenina i maso pod vodou.
5
Přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a čili podle chuti. Záleží na tom, jestli chceme mít jídlo i pikantní.
6
Dusíme pod pokličkou cca 2,5 hodiny.
7
Vyndáme zeleninu a celou směs přecedíme přes sítko do menšího hrnce.
8
Maso vložíme do šťávy.
9
Zeleninu spolu s cibulí vložíme do mixéru a rozmixujeme.
10
Směs zeleniny potom propasírujeme přes sítko k masu a šťávě.
11
Všechno spolu promícháme. Přidáme rajčatový protlak a chvíli povaříme.
12
Pokud se zdá omáčka hustá, můžeme přidat ještě červené víno a nechat přejít varem.
13
Podáváme samostatně ozdobené brusinkovým džemem a rozmarýnem nebo s lehkou přílohou, jako je například bulgur, quinoa nebo celozrnné těstoviny.
Výživové hodnoty na 1 porci:
315 kcal
1326 kJ
T:
7 g
B:
40 g
S:
14 g
V:
3 g
Dobrou chuť! :-)
Teď navíc k ročnímu členství získáváš jako dárek naši kuchařskou knihu plnou zdravých receptů. Podívej se i na více benefitů, které nabízíme našim premium členům.
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.