Všechny

Co k obědu v neděli? Jelení ragú na víně.

Recepty
21. feb 2023
Júlia Rašlová
180 min
6 porcí
jelení maso recept
Potřebujeme:
  • 3 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 kg jeleního stehna
  • 300 ml červeného vína
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • ½ celeru
  • 500 ml vody
  • mořskou/himalájskou sůl
  • celý černý pepř
  • bobkový list
  • čili
  • 100 ml rajčatového protlaku
  • brusinkový džem na ozdobu

Zvěřina není v našem jídelníčku celkem běžná. Kvalita tohoto masa je však velmi dobrá a hlavně výživná. Obsahuje hodně bílkovin a minimum tuku. Proto je vhodná do jídel, která jsou výživově hodnotná a přitom nejsou velmi kalorická. Tak směle do toho vyzkoušet něco jiného a hlavně chutného!

Jak na to?
1
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na rozpáleném oleji.
2
Přidáme jelení maso nakrájené na větší kostky a chvíli ho restujeme, aby se zatáhlo.
3
Když se maso zatáhne, podlijeme ho červeným vínem a dusíme.
4
Oškrábeme mrkev, petržel a celer. Přidáme k masu a dolijeme vodu tak, aby byla zelenina i maso pod vodou.
5
Přidáme sůl, celý pepř, bobkový list a čili podle chuti. Záleží na tom, jestli chceme mít jídlo i pikantní.
6
Dusíme pod pokličkou cca 2,5 hodiny.
7
Vyndáme zeleninu a celou směs přecedíme přes sítko do menšího hrnce.
8
Maso vložíme do šťávy.
9
Zeleninu spolu s cibulí vložíme do mixéru a rozmixujeme.
10
Směs zeleniny potom propasírujeme přes sítko k masu a šťávě.
11
Všechno spolu promícháme. Přidáme rajčatový protlak a chvíli povaříme.
12
Pokud se zdá omáčka hustá, můžeme přidat ještě červené víno a nechat přejít varem.
13
Podáváme samostatně ozdobené brusinkovým džemem a rozmarýnem nebo s lehkou přílohou, jako je například bulgur, quinoa nebo celozrnné těstoviny.

Výživové hodnoty na 1 porci:

315 kcal

1326 kJ

T:

7 g

B:

40 g

S:

14 g

V:

3 g

jeleni maso recepty

Dobrou chuť! :-)

Teď navíc k ročnímu členství získáváš jako dárek naši kuchařskou knihu plnou zdravých receptů. Podívej se i na více benefitů, které nabízíme našim premium členům.

fit jedalnicek pre zeny
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Kategorie

ReceptyJídla z masa