Brynzové pirohy patří mezi tradiční slovenská jídla. Já jsem je vylepšila mladým špenátem, který jsem použila do těsta. Dodal jim krásnou svěží barvu, která nás právě v tomto období zaručeně potěší. A nejen to, určitě si pochutnáš.
Jak na to?
1
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
2
Baby špenát spaříme v pánvi s trochou vody.
3
Brambor oloupeme a společně se špenátem rozmixujeme dohladka.
4
Vylijeme do mísy. Přidáme mouku, vejce, rozpuštěné máslo, vodu a sůl.
5
Vypracujeme těsto a necháme ho 15 minut odstát. Pokud se vám zdá těsto lepkavé, můžete na vále do těsta postupně zapracovat mouku tak, aby se nelepilo.
6
Zatím si připravíme náplň.
7
Oloupaný brambor nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme brynzu, jogurt a nakrájenou pažitku s petrželovou natí.
8
Všechno spolu dobře promícháme.
9
Když je cesto odležené, rozválíme ho na pomoučeném vále do tenka – cca na 5 mm.
10
Vykrojíme kroužky, které plníme náplní. Přeložíme na půlku a kraje dobře přimáčkneme.
11
Ve větším hrnci necháme vařit vodu. Když voda vře, osolíme ji a vložíme do ní pirohy.
12
Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na pánvi s rozpáleným olejem.
13
Když nám pirohy vyplavou na povrch, necháme je ještě 10 minut vařit a vyndáme.
14
Podáváme s jogurtem a osmaženou cibulkou.
Výživové hodnoty na 1 porci (cca 6 ks):
425 kcal
1787 kJ
T:
12 g
B:
17 g
S:
68 g
V:
15 g
Dobrou chuť! :-)
Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.