Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Famózní brynzovo-špenátové pirohy s osmaženou cibulkou

75 min
6 porcí
pirohy recept

Potřebujeme: 

  • Na těsto:
  • 1 brambor uvařený ve slupce
  • 125 g baby špenátu
  • 500 g polohrubé špaldové mouky
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíci kvalitního másla
  • 100 ml vlažné vody
  • mořskou/himalájskou sůl
  • Na náplň:
  • 1 brambor uvařený ve slupce
  • 125 g brynzy
  • 2 lžičky bílého jogurtu
  • pažitku
  • petrželovou nať
  • 2 cibule
  • 1 lžíci řepkového oleje
  • 1 bílý jogurt
pirohy recept

Brynzové pirohy patří mezi tradiční slovenská jídla. Já jsem je vylepšila mladým špenátem, který jsem použila do těsta. Dodal jim krásnou svěží barvu, která nás právě v tomto období zaručeně potěší. A nejen to, určitě si pochutnáš.

Jak na to?

1

Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.

2

Baby špenát spaříme v pánvi s trochou vody.

3

Brambor oloupeme a společně se špenátem rozmixujeme dohladka.

4

Vylijeme do mísy. Přidáme mouku, vejce, rozpuštěné máslo, vodu a sůl.

5

Vypracujeme těsto a necháme ho 15 minut odstát. Pokud se vám zdá těsto lepkavé, můžete na vále do těsta postupně zapracovat mouku tak, aby se nelepilo.

6

Zatím si připravíme náplň.

7

Oloupaný brambor nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme brynzu, jogurt a nakrájenou pažitku s petrželovou natí.

8

Všechno spolu dobře promícháme.

9

Když je cesto odležené, rozválíme ho na pomoučeném vále do tenka – cca na 5 mm.

10

Vykrojíme kroužky, které plníme náplní. Přeložíme na půlku a kraje dobře přimáčkneme.

11

Ve větším hrnci necháme vařit vodu. Když voda vře, osolíme ji a vložíme do ní pirohy.

12

Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na pánvi s rozpáleným olejem.

13

Když nám pirohy vyplavou na povrch, necháme je ještě 10 minut vařit a vyndáme.

14

Podáváme s jogurtem a osmaženou cibulkou.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 6 ks):

425 kcal

1787 kJ

T:

12 g

B:

17 g

S:

68 g

V:

15 g

plněné pirohy
pirohy těsto

Dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktorka ve Fitshakeru

Mým snem bylo pomáhat lidem s nadváhou a obezitou. Napsala jsem motivační knihu „Kilá, ktoré mi zmenili život“, kuchařku „Ako dobre jesť a nepribrať“ a diář jako malý tahák pro štíhlou linii. Na svojí stránce chudnem-rozumne.com přispívám články, recepty, někdy i radami o tom, jak co nejlépe a nejzdravěji hubnout bez jojo efektu. Vytvářím výživové plány a snažím se pomáhat lidem, kteří věčně bojují s kily navíc. Výživou a zdravějším vařením se zabývám 9 let. Teď i profesionálně jako výživový poradce.

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.