Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Éčka v potravinách: Jaká jsou ta škodlivá? + TAHÁK ke stažení

éčka v potravinách
Éčka v potravinách jsou v naší populaci a kultuře stále velkými strašáky. Mnozí sice říkají, že jsou nebezpečná, ale navzdory tomu etikety nečtou. Poctivější si vybírají potraviny bez hrozivě působícího E ve složení. Je však třeba se jich bát?

Éčka jsou lidový název pro přísady v potravinách. Běžně se nekonzumují samostatně jako potraviny. Jsou přidávána za účelem zlepšení některé vlastnosti potraviny nebo výrobku.

Například pro zlepšení chuti, konzistence, trvanlivosti či vzhledu. Éčka se přidávají do potravin během přípravy, zpracování, výroby, úpravy nebo balení produktu. Většina z nich nemá žádnou nutriční hodnotu.

Historie

Používání chemických procesů při výrobě a úpravě potravin není výmyslem posledních let. Ve starověké Číně se pálil parafín v blízkosti ovoce, aby dozrálo. Malé množství etylenu a propylenu ze spalování se spojilo s ovocem, a tak rychleji dozrálo.

Starověcí Egypťané barvili potraviny šafránem, Římané přidávali do chleba síran hlinito-draselný, aby byl bělejší.

Změna přišla až v devatenáctém století s průmyslovou revolucí, rozvojem chemického průmyslu a potřebami vojska udržet jídlo co nejdéle čerstvé i v těžkých podmínkách. Jelikož se jako přísady pro zahuštění, emulgaci, úpravu barev či vůní používaly různé látky, vzrostla potřeba kontrolovat jejich bezpečnost a regulovat použití. Mezinárodní regulace přišla v roce 1962 se známými éčky.

škodlivé éčka tabulka

Označení a rozdělení

Na obalu nebo etiketě produktu jsou označena písmenem E a následně číselnou zkratkou. Běžně je najdeme přímo ve složení produktu, i když jde o nepotravinovou složku produktu.

Přísady do potravin reguluje evropská směrnice a nařízení Evropského parlamentu 1333/2008, kde se můžete dočíst úplně všechno. Jelikož je směrnice dost obsáhlá, tak vyberu nejdůležitější informace.

Přísady do potravin, tzv. éčka, dělíme celkově do 26 kategorií. Některé přídavné látky můžou patřit do více kategorií podle toho, jaký mají účinek na potravinu.

ečka

Nejznámějších je 13 z nich:

  • Barviva – dodávají nebo obnovují barvu potraviny.
  • Konzervační látky – prodlužují trvanlivost potraviny tím, že brání růstu mikroorganismů.
  • Antioxidanty – předcházejí oxidaci potraviny a tím zabraňují jejímu znehodnocení nebo změnám barvy, chuti a vůně.
  • Stabilizátory – udržují jednotnou konzistenci potraviny a zabraňují jejímu rozpadu na jednotlivé složky.
  • Zahušťovadla – zvyšují viskozitu potraviny bez výrazné změny jejích ostatních vlastností.
  • Želírující látky – mění tekutou potravinu na pevný nebo polopevný gel.
  • Emulgátory – umožňují míchání dvou nebo více nemísitelných fází v potravině, například oleje a vody.
  • Emulgační soli – používají se na rozpuštění sýrových bílkovin při výrobě tavených sýrů.
  • Zlepšovače pekařských vlastností – přidávají se do mouky nebo do těsta pro zlepšení pekařských vlastností, například objemu, struktury, barvy nebo chuti.
  • Regulátory kyselosti – mění nebo udržují kyselost nebo zásaditost potraviny.
  • Zvýrazňovače chuti – zvyšují chuťové a/nebo aromatické vlastnosti potraviny.
  • Sladidla – dodávají potravině sladkou chuť bez přidání cukru.
  • Ovocné vosky – používají se k leštění povrchu ovoce a zeleniny, pro zlepšení jejich vzhledu a ochranu před vysušováním.

Kvůli větší přehlednosti uvádím i tabulku s kategoriemi a jejich číselným rozpětím, ve kterém se kategorie převážně nachází.

E kód Druhy aditiv
E100–E199 barviva
E200–E299 konzervační látky
E300–E399 antioxidanty, regulátory kyselosti
E400–E499 zahušťovadla, stabilizátory, emulgátory
E500–E599 regulátory kyselosti, protispékavé látky
E600–E699 zvýrazňovače chuti
E900–E999 lešticí látky, sladidla, balicí plyny
E1000–E1999 různé

Původ

Přísady do potravin jsou buď přírodního původu, nebo jsou syntetické. Přírodního původu jsou různá barviva, například E100 kurkumin, E330 kyselina citronová nebo taky E904 šelak z výměšků hmyzu Laccifer či E120 karmín získávaný z těl hmyzu Dactylopius coccus Costa.

Syntetický původ mají různá:

  • barviva, například E102 tartrazin, E122 azorubin,
  • sladidla, například E954 sacharin,
  • antioxidanty, například E310 propylgallát,
  • kypřicí látky, například E342 fosforečnan amonný.

Některé syntetické přísady se vyskytují i v přírodě, například E210 kyselina benzoová. Výroba synteticky však může být jednodušší nebo levnější.

ečka zoznam

Ta, na která si dát větší pozor

Některé přísady do potravin můžou v nadměrných množstvích nebo u citlivých lidí vyvolat nežádoucí reakce. Všechny tyto informace jsou na etiketě uvedeny.

Barviva

Některá barviva, například E102 tartrazin, E104 chinolinová žlutá či E129 červeň Allura AC můžou ovlivnit pozornost dětí.

Dusitany a dusičnany

Tyto přísady E249–E252 se používají při konzervování masových výrobků, kde zabraňují růstu mikroorganismů. Pro běžného člověka jsou v regulovaných dávkách bezpečné.

Pro více informací o těchto látkách si přečtěte náš článek:

Sladidla

Obecně se neprokázalo, že by schválená umělá sladidla představovala riziko pro lidské zdraví. Diskutovaný je E951 aspartam, který je nevhodný pro fenylketonuriky (trpí vrozenou poruchou metabolismu).

Na etiketě je uvedeno, že potravina obsahuje zdroj fenylalaninu. V poslední době je aspartam diskutovaný i proto, že je považován za rakovinotvorný. Dosud známé studie potvrzující toto tvrzení mají svoje limitace. Expertní komise uvádí, že příjem do 40 mg/kg hmotnosti je bezpečná dávka. Pro překročení by musel 70 kg vážící člověk vypít 9 až 14 plechovek aspartamem slazených nápojů.

Glutaman sodný

E621 glutaman sodný se používá jako zvýrazňovač chuti.

Předpokládá se, že průměrný Evropan zkonzumuje za den 0,3 až 1 gram glutamanu. Podle našich regulací je glutaman bezpečný, ale existují jisté studie nebo náznaky, že by tomu tak nemuselo být. Podrobná analýza dostupných údajů ukazuje, že v nízkých množstvích je glutaman bezpečný. Bylo by však potřebné udělat rozsáhlejší výzkum vlivu na vývoj plodu.

Bezpečnost

Bezpečnost přísad do potravin je zajištěna i složitým procesem přidávání a úprav seznamu přísad na společném evropském trhu. Před přidáním jakékoliv přísady je potřeba požádat o posouzení bezpečnosti nové přísady, kterou posuzuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Po posouzení bezpečnosti Evropská komise s národními experty zváží povolení nové přísady.

V případě kladného stanoviska přidání nové přísady schvaluje Evropský parlament.

Při procesu schvalování nové přísady do potravin se posuzují kromě bezpečnosti na zdraví i technologické úpravy při výrobě potravin a benefity pro spotřebitele.

Časový rámec na posouzení je jen v případě EFSA 9 měsíců a vstupuje do něj hodně expertů i na národních úrovních. Proto se domnívám, že tímto je zaručený minimální dopad jakékoliv schválené přísady na lidské zdraví.

Každé aditivum, které je potenciálně nevhodné pro naše zdraví, má povolené maximální množství, ve kterém se může do potravin přidávat. Nikdo však nedokáže zajistit, že toto množství špatnou kombinací potravin za den nepřekročíte.

Domnívám se, že jídelníček, který by toto dokázal, je nevhodný ve svojí podstatě, nesplňuje žádné požadavky na racionální výživu a je nutné ho upravit. Jenže ne kvůli přísadám, ale kvůli minimální výživové hodnotě. Myslím příklady, kdy by někdo denně konzumoval jen litry slazených nápojů a nic jiného nebo podobné extrémy.

Pro ověření původu, vlastností a vhodnosti aditiv doporučuju použít stránku https://www.ferpotravina.cz/ecka. Zároveň si do mobilu můžeš stáhnout i jejich mobilní aplikaci.

éčka v potravinách zoznam

Kromě toho jsme pro tebe připravili tahák s éčky i my. Můžeš si ho vytisknout a dát například na ledničku, případně ho mít na jiném místě ideálně v kuchyni, aby sis jednoduše zkontrolovala seznam éček v potravinách, co máš doma.

nebezpečná ečka

Věříme, že ti tento dárek udělal radost a že ti pomůže při tvých nákupech 😊.

A to nebyl ten poslední dárek, který pro tebe máme připravený. Teď totiž dostaneš k ročnímu členství u nás kuchařskou knihu plnou zdravé inspirace na vaření úplně zdarma! Přečti si i další benefity, které na tebe jako člena čekají, a zacvič si s námi 😍:

dárek

Zdroje:

Aspartame hazard and risk assessment results released. (2023). Dostupné na Internete: World Health Organization: https://www.who.int/news/item/14-07-2023-aspartame-hazard-and-risk-assessment-results-released

FÉR potravina. (2023). Dostupné na Internete: https://www.ferpotravina.cz/

Hodnocení bezpečnosti a schvalování přídatných látek v EU. (2020). Dostupné na Internete: Státní zemědělská a potravinářská inspekce: https://www.szpi.gov.cz/clanek/hodnoceni-bezpecnosti-potravinovych-pridatnych-latek-v-eu.aspx

Chemistry has played a vital role in our relationship with food since antiquity. How have chemists shaped the food we eat? (2019). Dostupné na Internete: Science Museum: https://www.sciencemuseum.org.uk/objects-and-stories/chemistry/food-chemical-history

Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008. (31. 12 2008). Dostupné na Internete: Úradný vestník Európskej únie: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:32008R1333

Prof. Ing. Dostálová, CSc, J. (2015). „Éčka“ v potravinách. Dostupné na Internete: Fórum zdravé výživy: https://www.fzv.cz/wp-content/uploads/2015/05/%C3%89%C4%8Dka-v-potravin%C3%A1ch-IKEM2015.pdf

Zanfirescu, A., Ungurianu, A., Tsatsakis, A. M., Nițulescu, G. M., Kouretas, D., Veskoukis, A., . . . Margină, D. (2019). A review of the alleged health hazards of monosodium glutamate. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 1111-1134. Dostupné na Internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6952072/

Fotka autora
Miroslav Ort
Redaktor ve Fitshakeru

Moje dlouhodobé zdravotní problémy mě přivedly ke zvýšené péči o své zdraví. Cvičení se pravidelně věnuji už od střední školy a pohltilo mě natolik, že jsem se stal certifikovaným fitness trenérem a výživovým poradcem. Vědomosti si však dál rozšiřuji prostřednictvím kurzů nebo čtením odborné literatury. V roce 2019 jsme s manželkou založili projekt www.zdravievosvojichrukach.com, jehož cílem je vzdělávat lidi v různých tématech a oblastech zdraví, ať už fyzického, emocionálního nebo mentálního. Témata, kterým se věnuji, jsou právě dlouhodobě udržitelný životní styl, vyvážená strava a pohyb. Můj pohled se ve značné míře opírá o studie a vědecké poznatky. Aktuálně nabízím několik možností edukace, a to prostřednictvím workshopů, online programů, blogů a individuálních konzultací.

Kategorie

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.