Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Jednoduché slané mrkvové kuličky – měkké uvnitř a křupavé zvenku

55 min
27 kuliček
recept z mrkvy

Potřebujeme: 

  • 300 g strouhané mrkve
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 1 cibuli
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíci hořčice
  • 1 lžíci protlaku nebo kečupu
  • ½ lžičky mleté červené papriky
  • mořskou/himalájskou sůl
  • koření podle chuti (kari, čili, pažitku, kmín...)
  • 2–3 lžíce strouhanky
  • rýži a salát jako přílohu (volitelně)
recept z mrkvy

Mám pro tebe recept, který si zamiluje celá tvoje rodina, malí i velcí, protože tyto mrkvové kuličky jsou nejen super jednoduché a rychlé na přípravu, ale jsou i velmi levné a chutnají fenomenálně. Voňavé, sladko-slané, jemně kořeněné a mají dokonalou texturu: měkké uvnitř a křupavé zvenku. Je to také velmi všestranný recept.

Mrkvové kuličky jsou skvělým občerstvením s dipem, můžeš je servírovat se salátem, omáčkou, kaší nebo si je přidat k těstovinám.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 200 ˚C.

2

V misce smícháme strouhanou mrkev, ovesné vločky, cibuli nakrájenou na malé kousky, vajíčko, hořčici, kečup, papriku, sůl, koření a strouhanku.

3

Všechno spolu pořádně promícháme.

4

Ze směsi formujeme mokrýma rukama malé kuličky (na jednu kuličku použijeme asi 2 polévkové lžíce směsi) a uložíme je na plech. Pečeme 15–20 minut z obou stran nebo dozlatova.

5

Případně je osmažíme na rozpáleném oleji dokřupava, asi 2–3 minuty z obou stran. Já jsem kuličky podávala s rýží, se salátem kozlíčkem polníčkem polité balzamikem. Užijte si to!

Tip: Pokud chceme jemnější texturu, můžeme směs před formováním do kuliček ještě rozmixovat.

Výživové hodnoty na 1 porci (cca 6 ks):

202 kcal

849 kJ

T:

4 g

B:

4 g

S:

34 g

V:

7 g

mrkev recepty

Dobrou chuť 🙂!

Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.