To, že kysané zelí obsahuje hodně vitamínů, věděli už i naši předkové, kteří je pravidelně konzumovali. V syrovém stavu obsahuje dvakrát více vitamínů než citron, je přirozeným požíračem tuku, nemluvě o tom, že je to přírodní probiotikum, ochraňuje naši mikroflóru a detoxikuje organismus. Určitě to v tomto období, kdy je stále více lidí v čekárnách u lékaře s chřipkou, naše tělo ocení a já recept ráda předvedu i ve veganské houbové verzi.
Jak na to?
1
V hrnci na olivovém oleji nejprve zlehka opražíme propláchnutou rýži, zalejeme vodou v poměru 1:2, tj. 800 dl vody, přidáme sůl, pepř a necháme vařit pod pokličkou na slabém plameni až do změknutí.
2
V pánvi na oleji usmažíme nahrubo nakrájenou cibulku, přidáme hlívu nakrájenou na podélné proužky, popřípadě i společně se žampiony, osolíme, přidáme mletý pepř, červenou papriku, mletý nebo celý kmín a dusíme pod pokličkou. Omytá hlíva pustí šťávu, kterou si necháme na polití rýže.
3
Z kysaného zelí vyždímáme přebytečnou vodu a v případě potřeby je nakrájíme na jemnější části.
4
V misce si umícháme domácí zakysanou smetanu z potřebných ingrediencí.
5
Do zapékací misky (já jsem použila s délkou 29 cm) dáme nejprve vrstvu rýže, polejeme šťávou z hlívy, přidáme hlívu, zelí, rýži, znovu šťávu, hlívu, zelí a zakončíme to vrstvou rýže.
6
Rýži propícháme vidličkou, zalejeme vegan smetanou a přikryté dáme péct do trouby na 30 minut na 180 °C. Zbylých 20 minut zapékáme odkrytou misku.
Přeju Ti doslova na zdravíčko a dobrou chuť!
Skvělé recepty i pro vegany najdeš i na našem blogu:
Jmenuju se Domi. Kdybych se měla v zkratce popsat, jsem malá žena s velkou chutí jak do života, tak i k jídlu. Miluju lidi, zvířata, přírodu a ráda cestuju. Také jsem trenérkou jumpingu v Bratislavě a na své cestě za zdravím a fit postavou jsem pochopila dvě věci. Zaprvé, že žena musí být spokojená hlavně uvnitř, aby mohla být spokojená navenek, a zadruhé, že mlsat se dá i zdravě. Jsem asi třetí rok na rostlinné stravě a ráda vám ukážu, že to není jen o salátu. :-) Najdete mě na IG: @svetbaj_mi