Když máš v ledničce od všeho trošku, je super zapojit fantazii a vyčarovat chutné, rychlé, a hlavně zdravé jídlo. A nezapomínej, že pokud se stravuješ rostlinně, tak aby ti nechyběly ve stravě bílkoviny, je dobré kombinovat na talíři luštěniny a obilniny. Díky nim si zajistíš příjem všech esenciálních aminokyselin.
Jak na to?
1
Uvaříme bulgur a stejně tak čočku beluga. Tento krok udělej ideálně večer předem, ať tě nezdržuje při přípravě samotného oběda.
2
Na olivovém oleji zlehka osmažíme cibuli nakrájenou na větší kusy, mrkev na plátky a brokolici na růžičky.
3
Přidáme na kostky nakrájené tofu. Všechno společně mícháme, dokud nejsou brokolice a mrkev „al dente“.
4
Přidáme uvařený bulgur a čočku beluga.
5
Promícháme a dochutíme.
Tip: Bulgur můžeme vyměnit i za jinou obilninu nebo pseudoobilninu. Může to být kuskus, pohanka, jáhly, quinoa nebo např. kroupy. A to stejné platí o čočce. Můžeme použít jiný druh nebo ji vyměnit za jinou luštěninu, jako jsou fazole, cizrna apod.
Dobrou chuť 🙂!
Jmenuju se Stanka, ale můžete mi klidně říkat i Gigi. Považuju se za zdravožrouta. Mou filozofií při vaření je nahradit ty nezdravé suroviny zdravějšími alternativami a v rámci možností nákupu i dostupnými a ne příliš drahými potravinami, které se dají koupit v každém obchodním řetězci. Protože jsem dvojnásobná máma zaměstnaná na plný úvazek, vím, jak to je s vařením a časem v kuchyni. A také jak náročné může být nakupování a shánění těch správných surovin se dvěma malými dětmi. Rychle, zdravě a chutně, to je každodenní motto při vaření nebo pečení, kterým se řídím. V mých receptech najdete přirozené produkty jako zeleninu, ovoce, luštěniny, obilniny, ryby, kuřecí maso a také mám ráda, když to na talíři všechno pěkně barevně ladí. To mě přivedlo i k focení jídel a víc mých receptů najdete na mém účtu na Instagramu @gigivari. Ráda experimentuji v kuchyni a kombinuji různé chutě i různé kultury. Ráda se inspiruji orientální a exotickou kuchyní, ale mám ráda i slovenskou klasiku. Od té doby, co jsem máma, čím dál víc mě zajímá problematika zdravého stravování a jeho vlivu na naše zdraví. I proto jsem se rozhodla absolvovat kurz poradce výživy, abych mohla v otázkách stravování pomoct i druhým. Už teď se těším, jestli ti moje recepty budou chutnat, ušetří ti čas v kuchyni a přitom budeš mít gurmánský zážitek.