Mangovo-citronový koláč. Jen při pomyšlení na něj se mi okamžitě sbíhají sliny.
Mango, citrony a kokos v sobě mají to pravé množství kyselosti a sladkosti, aby byly chutě vyvážené. Jsem typ člověka, který po sladkých dobrotách příliš neprahne. Ale na tomto koláči jsem si pochutnala a těšila se na něj každý den, dokud jsme ho nesnědli. Je to opravdu osvěžující mňamka hlavně pro ty, kteří milují kokos jako já.
Jak na to?
1
Troubu předehřejeme na 150 °C. Formu o rozměru 25 x 25 cm vysteleme papírem na pečení.
2
Smícháme kokos, máslo a sůl. Můžeme míhat ručně, nebo v mixéru.
3
Směs rovnoměrně a pevně roztlačíme na dno nádoby. Nejlépe rukama.
4
Pečeme 25 minut dozlatova.
5
Potom zvýšíme teplotu na 175 °C.
6
Na kostky nakrájené mango, vejce, med, šťávu z citronu, citronovou kůru a máslo rozmixujeme dohladka.
7
Náplň nalijeme na kokosový korpus a pečeme dalších 20 minut, nebo dokud není střed úplně tuhý. Koláč je po upečení tenčí, protože těsto není kynuté.
8
Před krájením necháme koláč vychladnout. Podáváme s libovolnou posypkou, např. kokosovými lupínky, hořkou čokoládou, ořechy nebo jen tak, čistý.
TIP 1: Kokos v korpusu můžeme nahradit ořechy, například vlašskými, nebo mandlemi. Místo kokosu tedy vmícháme do mixéru hrnek ořechů. Po rozmixování je přidáme do směsi na korpus.
TIP 2: Další dobrá věc, kterou můžeme přidat do korpusu, je vanilkový lusk. Jemně ho podélně otevřeme nožem. Vyškrábeme z něj semínka. Přidáme do směsi na korpus během míchání. Koláči dodají lahodnou chuť.
TIP 3: Na další variaci náplně přidáme trochu ananasové šťávy místo nebo společně s citronovou. Bude to sladší verze koláče, ale stejně chutná. Nebo místo citronu použijeme pomeranče. K mangu se totiž velmi dobře hodí i pomeranč.
Výživové hodnoty na 1 porci:
361 kcal
1516 kJ
T:
31 g
B:
4 g
S:
15 g
V:
4 g
Ať ti chutná 😊!
A nezapomeň, i ty si můžeš osladit život s naší Fitnutkou:
Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz