Všechny
Recepty
Zdraví
Stravování
Všeobecné
Cvičení
Fitshaker podcasty
Hubnutí
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Těhotenství
Myslíme ekologicky!

Křehký kokosovo-mangový koláč s citronem

50 min
9 porcí
kokosovo mangovy kolac

Potřebujeme: 

  • 1¾ hrnku sušeného strouhaného kokosu
  • ½ hrnku rozpuštěného másla
  • 3 špetky soli
  • 1 mango
  • 3 větší vejce
  • 3–4 lžíce medu
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 1 lžíci másla
kokosovo mangovy kolac

Mangovo-citronový koláč. Jen při pomyšlení na něj se mi okamžitě sbíhají sliny.

Mango, citrony a kokos v sobě mají to pravé množství kyselosti a sladkosti, aby byly chutě vyvážené. Jsem typ člověka, který po sladkých dobrotách příliš neprahne. Ale na tomto koláči jsem si pochutnala a těšila se na něj každý den, dokud jsme ho nesnědli. Je to opravdu osvěžující mňamka hlavně pro ty, kteří milují kokos jako já.

Jak na to?

1

Troubu předehřejeme na 150 °C. Formu o rozměru 25 x 25 cm vysteleme papírem na pečení.

2

Smícháme kokos, máslo a sůl. Můžeme míhat ručně, nebo v mixéru.

3

Směs rovnoměrně a pevně roztlačíme na dno nádoby. Nejlépe rukama.

4

Pečeme 25 minut dozlatova.

5

Potom zvýšíme teplotu na 175 °C.

6

Na kostky nakrájené mango, vejce, med, šťávu z citronu, citronovou kůru a máslo rozmixujeme dohladka.

7

Náplň nalijeme na kokosový korpus a pečeme dalších 20 minut, nebo dokud není střed úplně tuhý. Koláč je po upečení tenčí, protože těsto není kynuté.

8

Před krájením necháme koláč vychladnout. Podáváme s libovolnou posypkou, např. kokosovými lupínky, hořkou čokoládou, ořechy nebo jen tak, čistý.

TIP 1: Kokos v korpusu můžeme nahradit ořechy, například vlašskými, nebo mandlemi. Místo kokosu tedy vmícháme do mixéru hrnek ořechů. Po rozmixování je přidáme do směsi na korpus.

TIP 2: Další dobrá věc, kterou můžeme přidat do korpusu, je vanilkový lusk. Jemně ho podélně otevřeme nožem. Vyškrábeme z něj semínka. Přidáme do směsi na korpus během míchání. Koláči dodají lahodnou chuť.

TIP 3: Na další variaci náplně přidáme trochu ananasové šťávy místo nebo společně s citronovou. Bude to sladší verze koláče, ale stejně chutná. Nebo místo citronu použijeme pomeranče. K mangu se totiž velmi dobře hodí i pomeranč.

Výživové hodnoty na 1 porci:

361 kcal

1516 kJ

T:

31 g

B:

4 g

S:

15 g

V:

4 g

zdravý mangový koláč

Ať ti chutná 😊!

A nezapomeň, i ty si můžeš osladit život s naší Fitnutkou:

fitshaker eshop
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.