Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Krémová dýňová omáčka s masem: výborná kombinace chutí k těstovinám

45 min
6 porcí
dýňová omáčka

Potřebujeme: 

  • 250 g celozrnných těstovin
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 180 g sušených rajčat v oleji nakrájených na kousky
  • 1 cibuli
  • 500 g mletého masa (krůtího, vepřového, hovězího, mix)
  • 1 lyžicu 1 lžičku mleté červené papriky nebo čiličervenej papriky alebo čili
  • 1½ hrnu dýňového pyré
  • 190 g rajčatového protlaku
  • 2 hrnky vývaru nebo vody
  • hrst čerstvě nasekané bazalky nebo 1 lžíci sušené bazalky
  • 150 ml kokosového mléka nebo smetany
  • mořskou/himalájskou sůl
dýňová omáčka

Dýně a rajčata spolu v jedné omáčce? Zpomalte, přátelé. Měla jsem také samé otázky a obavy. Nedejte se odradit touhle podivností. Věřím, že si tuhle kombinaci zamilujete jako já a moje rodina. Odteď je tahle omáčka naším oblíbeným podzimním jídlem.

Jak na to?

1

Dýňové pyré si obvykle připravím předem, a to tak, že dýni oškrábu, nakrájím na malé kostky a peču nasucho při 200 °C asi 10–15 minut nebo dokud není měkká. Potom ji rozmixuju a odložím. Obvykle si jí takhle připravím víc.

2

Dáme si vařit těstoviny.

3

Na olivovém oleji cca 5 minut restujeme sušená rajčata nakrájená na menší kousky.

4

Potom přidáme cibuli nakrájenou na kostky a smažíme dozlatova.

5

Přidáme maso, okořeníme červenou paprikou a smažíme, dokud není ze všech stran osmažené. Přidáme dýňové pyré, rajčatový protlak, vývar a bazalku. Vaříme 15 minut. Jestli je omáčka příliš hustá, přidáme ještě vodu nebo vývar.

6

Nakonec přidáme kokosové mléko nebo smetanu, necháme přejít varem a dochutíme solí, případně čerstvou nebo sušenou bazalkou.

7

Podáváme s těstovinami, bylinkami a sýrem.

Výživové hodnoty na 1 porci:

412 kcal

1733 kJ

T:

11 g

B:

26 g

S:

50 g

V:

7 g

dynova omacka na spagety

Ať ti chutná! 😊

fitnes recepty
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka ve Fitshakeru

Jídlo a fotografie je úžasný kreativní prostor, ve kterém ráda tvořím, experimentuji, zkouším nové věci a ráda se o ně podělím. Vaření mě baví a je to moje hobby. Vyrůstala jsem na vesnici, proto dávám přednost domácím sezónním surovinám a poctivým výrobkům. Upřednostňuji jednoduchou přípravu a dostupné suroviny, spojuji tradiční s moderním a miluji voňavé koření. Pestrost a barevnost pokrmů mě zavedly na cestu fotografie jídla a všeho, co je s ním spojeno. Můj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.