Dnes si ukážeme recept na lilek, který zachutná i těm, kteří mu doteď neholdovali. Nejdřív si necháme z lilku vysát hořkost a potom ho jednoduše obalíme v kvalitní strouhance, přidáme sýr a zapečeme.
Tato dobrota nebude chybět už na žádné oslavě jako pohoštění nebo jen jako rychlá večeře s porcí zeleniny. A nezapomeň, lilek je nízkokalorický, plný antioxidantů, podporuje činnost mozku i srdce. Určitě se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku. A jestli mu opravdu nebudeš moct přijít na chuť, připrav si ten samý recept s cuketou. ;-)
Čas přípravy
- 30 minutodstátí lilku
- 30 minutsamotná příprava + pečení
Jak na to?
1
Lilky umyjeme a nakrájíme na plátky, které osolíme a necháme postát cca 30 minut.
2
Utřeme od soli a osušíme papírovým ubrouskem.
3
Opepříme, pokapeme olivovým olejem, obalíme ve strouhance, kterou přitlačíme na lilek, a osmažíme na pánvi z obou stran.
4
Připravíme si plech, na který dáme papír na pečení, a nastrouháme půlku sýru, poklademe na něj osmažený lilek a nahoru nastrouháme zbylý sýr.
5
Dáme zapéct do trouby na 180 °C cca na 15–18 minut, každý podle svojí trouby.
Tip: Může se podávat samostatně se zeleninovou přílohou nebo jako příloha k pečenému, grilovanému masu. Zachutná i těm, kdo baklažán moc nemusí.
Výživové hodnoty na 1 porci:
339 kcal
1427 kJ
T:
20 g
B:
16 g
S:
21 g
V:
7 g
Přeju dobrou chuť! :-)
Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)