Všechny
Recepty
Stravování
Zdraví
Cvičení
Všeobecné
Hubnutí
Fitshaker podcasty
Proměny
Seberozvoj a motivace
Pro fit maminky
Fit pobyty a dovolené
Myslíme ekologicky!
Těhotenství

Křupavý zapékaný lilek: tip na pohoštění i lehčí večeři

30 min
4 porce
pečený lilek

Potřebujeme: 

  • 2–3 lilky podle velikosti
  • mořskou/himalájskou sůl
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • strouhanku (panko nebo domácí z chleba)
  • 150–200 g čedaru, parmazánu, pecorina
pečený lilek

Dnes si ukážeme recept na lilek, který zachutná i těm, kteří mu doteď neholdovali. Nejdřív si necháme z lilku vysát hořkost a potom ho jednoduše obalíme v kvalitní strouhance, přidáme sýr a zapečeme.

Tato dobrota nebude chybět už na žádné oslavě jako pohoštění nebo jen jako rychlá večeře s porcí zeleniny. A nezapomeň, lilek je nízkokalorický, plný antioxidantů, podporuje činnost mozku i srdce. Určitě se vyplatí zařadit ho do svého jídelníčku. A jestli mu opravdu nebudeš moct přijít na chuť, připrav si ten samý recept s cuketou. ;-)

Čas přípravy

  • 30 minutodstátí lilku
  • 30 minutsamotná příprava + pečení

Jak na to?

1

Lilky umyjeme a nakrájíme na plátky, které osolíme a necháme postát cca 30 minut.

2

Utřeme od soli a osušíme papírovým ubrouskem.

3

Opepříme, pokapeme olivovým olejem, obalíme ve strouhance, kterou přitlačíme na lilek, a osmažíme na pánvi z obou stran.

4

Připravíme si plech, na který dáme papír na pečení, a nastrouháme půlku sýru, poklademe na něj osmažený lilek a nahoru nastrouháme zbylý sýr.

5

Dáme zapéct do trouby na 180 °C cca na 15–18 minut, každý podle svojí trouby.

Tip: Může se podávat samostatně se zeleninovou přílohou nebo jako příloha k pečenému, grilovanému masu. Zachutná i těm, kdo baklažán moc nemusí.

Výživové hodnoty na 1 porci:

339 kcal

1427 kJ

T:

20 g

B:

16 g

S:

21 g

V:

7 g

recept lilek

Přeju dobrou chuť! :-)

Fotka autora
Iveta Kašická
Redaktorka ve Fitshakeru

Jsem šťastná maminka, manželka a pozitivní žena, která miluje svoji rodinu, zdravé vaření a pečení. Mám radost, když můžu zkoušet nové suroviny, experimentovat v kuchyni, přetvářet nezdravé zákusky na zdravé dobroty, tradiční jídla na jejich netradiční zdravé verze a obzvlášť tvořit recepty vhodné pro děti a lidi s alergií nebo intolerancí lepku, laktózy nebo histaminu (mezi něž sama patřím). Věřím, že moje nápady inspirují i tebe! :-)

Líbí se ti náš článek? Sdílej ho na sociálních sítích.